ΥΓΕΙΑ

Τι προσδόκιμο ζωής έχουν όσοι κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 40 ετών θα μπορούσε να φέρει το προσδόκιμο ζωής ενός καπνιστή σε όμοιο επίπεδο με εκείνο των μη καπνιστών.

Τι προσδόκιμο ζωής έχουν όσοι κόβουν το κάπνισμα πριν τα 40
Bigstock

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα μπορούν να επιτύχουν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με τους μη καπνιστές μέσα σε περίπου 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος και σχεδόν το ήμισυ αυτού του οφέλους μπορεί να παρατηρηθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NEJM Evidence, βασίστηκε σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο ενήλικες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νορβηγία, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια.

Στην σχετική τους δημοσίευση οι ερευνητές αναφέρουν τα εξής:

  • Οι καπνιστές μεταξύ 40 και 79 ετών είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ, δηλαδή κατά μέσο όρο έχασαν 12-13 χρόνια ζωής.
  • Οι πρώην καπνιστές μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου στις 1,3 φορές (30% υψηλότερα) σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
  • Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη επιβίωση, και ακόμη και εκείνοι που το έκοψαν για λιγότερο από τρία χρόνια κέρδισαν έως και 6 χρόνια προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδιαίτερα σε μικρότερη ηλικία, μειώνει τον κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακές, αναπνευστικές και νεοπλασματικές ασθένειες (συνθήκες που προκαλούν ανάπτυξη όγκων).

Η διακοπή του καπνίσματος είναι εξωφρενικά αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου θανάτου και οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αυτές τις ανταμοιβές εξαιρετικά γρήγορα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να κόψουν το κάπνισμα, ειδικά στην μέση ηλικία. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη σκέψη. Ποτέ δεν είναι αργά, ο αντίκτυπος είναι γρήγορος και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, που σημαίνει μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα ζωής”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Prabhat Jha.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια καπνιστές στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη και περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές παγκοσμίως. Αν και το παγκόσμιο ποσοστό καπνίσματος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% από το 1990, το κάπνισμα παραμένει η μεγαλύτερη από τις αιτίες θανάτου, οι οποίες είναι εφικτό να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ωθήσουν τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

“Το να βοηθήσουμε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας υγείας. Και ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό, αυξάνοντας τους φόρους στα τσιγάρα και βελτιώνοντας την υποστήριξη διακοπής”, πρόσθεσε ο Jha.

Πηγές: utoronto.ca, medicaldaily.com