ΥΓΕΙΑ

Κάπνισμα: Οι άγνωστες επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το πεπτικό σας σύστημα με διάφορους τρόπους.

Κάπνισμα: Οι άγνωστες επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα

Οι καπνιστές τείνουν να παθαίνουν καούρα και πεπτικά έλκη πιο συχνά από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα κάνει αυτές τις παθήσεις πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο του Crohn και πέτρες στη χολή. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μεγαλύτερης βλάβης σε ηπατική νόσο και μπορεί να επιδεινώσει την παγκρεατίτιδα. Επιπλέον, το κάπνισμα σχετίζεται με καρκίνο των πεπτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του λαιμού, του στομάχου, του παγκρέατος και του παχέος εντέρου.

Κάπνισμα και καούρα

Το στομάχι παράγει όξινα υγρά που σας βοηθούν να αφομοιώσετε τις τροφές. Εάν αυτά τα υγρά ρέουν προς τα πίσω στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσουν καούρα. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια κατάσταση που ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ο οισοφάγος προστατεύεται από αυτά τα οξέα από τον οισοφαγικό σφιγκτήρα: μια μυϊκή βαλβίδα που κρατά τα υγρά στο στομάχι. Όμως το κάπνισμα αποδυναμώνει αυτόν τον σφιγκτήρα και επιτρέπει στο οξύ του στομάχου να ρέει προς τον οισοφάγο.

Κάπνισμα και πεπτικό έλκος

Οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν πεπτικό έλκος. Τα έλκη είναι επώδυνες πληγές στην επένδυση του στομάχου ή στην αρχή του λεπτού εντέρου. Είναι πιο πιθανό να επουλωθούν εάν σταματήσετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: ένα βακτήριο που βρίσκεται συνήθως στα έλκη.

Κάπνισμα και ηπατική νόσος

Το συκώτι φιλτράρει το αλκοόλ και άλλες τοξίνες από το αίμα. Αλλά το κάπνισμα περιορίζει την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει αυτές τις τοξίνες. Εάν το συκώτι δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστεί καλά και τα όποια φάρμακα παίρνετε. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το κάπνισμα συνδυάζεται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και επιδεινώνει την ηπατική νόσο.

Κάπνισμα και νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Πρόκειται για μια αυτοάνοση διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Για λόγους που δεν είναι ξεκάθαροι, είναι πιο κοινή στους καπνιστές παρά στους μη καπνιστές. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρατήσετε τις εξάρσεις του Crohn υπό έλεγχο, δεν υπάρχει ιαματική οριστική θεραπεία. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο της νόσου του Crohn και των συμπτωμάτων της.

Κάπνισμα και ασθένειες του παχέος εντέρου

Το κάπνισμα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο. Οι τακτικοί έλεγχοι με εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση, μπορούν να εντοπίσουν μικρές, προκαρκινικές αναπτύξεις (πολύποδες) στην επένδυση του παχέος εντέρου.

Κάπνισμα και πέτρες στη χολή

Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων. Σχηματίζονται όταν υγρό που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη μετατρέπεται σε υλικό που μοιάζει με πέτρες. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από έναν κόκκο άμμου έως ένα μικρό βότσαλο.

Κάπνισμα και καρκίνος του πεπτικού συστήματος

Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου για:

Πηγή: hopkinsmedicine.org