ΥΓΕΙΑ

Γρίπη: Τι επιβάλλεται να ξέρουν όσοι πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές γρίπης, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία, ακόμη και θάνατο.

Γρίπη: Τι επιβάλλεται να ξέρουν όσοι πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Νόσο
Bigstock

Αυτό συμβαίνει επειδή η χρόνια νεφρική νόσος εξασθενεί την ανοσολογική απόκριση, κάτι που καθιστά το ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει λοιμώξεις.

Αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από γρίπη διατρέχουν:

  • τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο σε οποιοδήποτε στάδιο
  • τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού και
  • τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία αιμοκάθαρσης

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η καλύτερη προστασία κατά της γρίπης

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, επειδή διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης ενημερώνονται κάθε εποχή ανάλογα με τις ανάγκες για να συμβαδίζουν με τους μεταβαλλόμενους ιούς. Η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, γι' αυτό συνιστάται ο εμβολιασμός κάθε χρόνο για την καλύτερη δυνατή προστασία από τη γρίπη.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης προστατεύει από εκείνους τους ιούς της γρίπης που οι έρευνες δείχνουν ότι θα είναι πιο συνηθισμένοι κατά την επόμενη σεζόν. Η ανοσία που προκύπτει από τον εμβολιασμό εμφανίζεται μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε με γρίπη ή μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου, εάν κάποιος αρρωστήσει. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν λόγω επιπλοκών της γρίπης.

Ειδικά για τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης έχει συσχετιστεί με μειωμένες νοσηλείες.

Προστασία από τη γρίπη για άτομα με χρόνια νεφρική νόσο

Το αντιγριπικό εμβόλιο συνιστάται σε άτομα με ΧΝΝ και άλλες παθήσεις υγείας.

Προσοχή: Το εμβόλιο σε μορφή ρινικού εκνεφώματος δεν συνιστάται για άτομα με κάποια είδη χρόνιων παθήσεων, επειδή η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του δεν έχει τεκμηριωθεί. Το εμβόλιο με ρινικό εκνέφωμα δεν συνιστάται σε άτομα με ΧΝΝ.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας. Υπάρχουν αντιικά φάρμακα που μπορούν να θεραπεύσουν τη γρίπη και μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές της.

Οι ειδικοί συνιστούν έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό σε άτομα που έχουν λοίμωξη από γρίπη ή υποψία λοίμωξης από γρίπη και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, όπως τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πυρετό
  • βήχα
  • πονόλαιμο
  • καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • πόνους στο σώμα
  • πονοκέφαλο
  • ρίγη και
  • κόπωση

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να έχουν εμετό και διάρροια, αν και αυτό είναι πιο συχνό στα παιδιά. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν μολυνθεί από γρίπη και να έχουν αναπνευστικά συμπτώματα χωρίς πυρετό.

Θεραπεία

Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, επειδή τα αντιικά φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν χορηγούνται νωρίς (εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων).

Τα αντιικά φάρμακα απαιτούν συνταγή από γιατρό. Καταπολεμούν τη γρίπη εμποδίζοντας τον ιό να πολλαπλασιαστεί στο σώμα σας.

Τα αντιικά φάρμακα μπορούν να κάνουν τη γρίπη σας πιο ήπια και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα πιο γρήγορα. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν από τη γρίπη.

Πηγή: cdc.gov