ΥΓΕΙΑ

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικής νόσου μετά από έρπη στα χείλη

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι άνθρωποι που είχαν τον ιό του έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν μολυνθεί ποτέ.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικής νόσου μετά από έρπη στα χείλη
Bigstock

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα σχετικά με το εάν ο έρπης μπορεί να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για άνοια.

Οι ερευνητές μελέτησαν χίλιους 70χρονους από την Ουψάλα για μια περίοδο 15 ετών. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τώρα στο Journal of Alzheimer's Disease, διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν μολυνθεί από τον ιό του απλού έρπητα κάποια στιγμή στη ζωή τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ.

Ο ιός του απλού έρπητα είναι πολύ κοινός και έως και το 80% των ενηλίκων μπορεί να μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του. Η λοίμωξη είναι δια βίου, αλλά τα συμπτώματα μπορεί “να έρχονται και να παρέρχονται” σε διαφορετικές περιόδους της ζωής. Πολλοί δεν εμφανίζουν ποτέ κανένα σύμπτωμα που σχετίζεται με την μόλυνση αυτή.

“Το ιδιαίτερο σε αυτήν τη συγκεκριμένη μελέτη είναι ότι οι συμμετέχοντες έχουν περίπου την ίδια ηλικία, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα ακόμη πιο αξιόπιστα, καθώς οι διαφορές ηλικίας, οι οποίες κατά τα άλλα συνδέονται με την ανάπτυξη άνοιας, δεν έχουν επίδραση στα αποτελέσματά μας”, εξηγεί η Erika Vestin, φοιτήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Σε όλον τον κόσμο, 55 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια. Η προχωρημένη ηλικία και η κληρονομικότητα του γονιδίου της απολιποπρωτεΐνης ε4 είναι ήδη γνωστοί παράγοντες κινδύνου. Έχει διεξαχθεί προηγουμένως έρευνα για να διερευνηθεί εάν ο ιός του απλού έρπητα θα μπορούσε επίσης να είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για άνοια, κάτι που τώρα επιβεβαιώνεται σε αυτήν την μελέτη.

"Είναι συναρπαστικό που τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες. Όλο και περισσότερα στοιχεία προκύπτουν από μελέτες που -όπως τα ευρήματά μας- υποδεικνύουν τον ιό του απλού έρπητα ως παράγοντα κινδύνου για άνοια", είπε η Vestin.

Σημαντικά συμπεράσματα από την μελέτη περιλαμβάνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης για το εάν και κατά πόσον ήδη γνωστά φάρμακα κατά του ιού του απλού έρπητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, καθώς και για την πιθανότητα ανάπτυξης νέων εμβολίων.

“Τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα για τη θεραπεία της άνοιας σε πρώιμο στάδιο, χρησιμοποιώντας κοινά φάρμακα κατά του ιού του έρπητα ή για την πρόληψη της νόσου πριν καν εμφανιστεί”, κατέληξε η ίδια.

Πηγή: medicalxpress.com