ΥΓΕΙΑ

Έρπης ζωστήρας: Τι σημαίνει αν ξαναβγεί στο ίδιο σημείο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πολλοί άνθρωποι αναρρώνουν από τον έρπητα ζωστήρα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά μπορείτε να εμφανίσετε ξανά έρπητα ζωστήρα, ειδικά εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή είχατε μια ιδιαίτερα δύσκολη πρώτη περίπτωση.

Έρπης ζωστήρας: Τι σημαίνει αν ξαναβγεί στο ίδιο σημείο
Bigstock

Όταν ο έρπης ζωστήρας επιστρέφει, συχνά σχηματίζεται σε μια περιοχή του σώματος που διαφέρει από την πρώτη φορά. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Μπορείτε να πάρετε έρπητα ζωστήρα στο ίδιο μέρος δύο φορές;

Ναι, μπορεί να έχετε έρπητα ζωστήρα δύο φορές στο ίδιο μέρος, αν και είναι σύνηθες ο έρπητας ζωστήρας να αναπτύσσεται αλλού στο σώμα σας.

Ο ιός που προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα βρίσκεται αδρανής στις νευρικές ρίζες του σώματος για χρόνια. Όταν επανενεργοποιείται, τείνει να ταξιδεύει κατά μήκος μιας νευρικής διαδρομής. Το δέρμα σας κατά μήκος αυτής της διαδρομής είναι γνωστό ως δερμάτωμα (dermatome).

Σύμφωνα με μια ερευνητική ανασκόπηση του 2024, τα άτομα που παρουσιάζουν έρπητα ζωστήρα για δεύτερη φορά μπορεί να είναι πιο πιθανό να τον έχουν κατά μήκος διαφορετικού δερματώματος από πριν. Αυτά τα δερματώματα μπορεί να είναι στο στήθος, το πρόσωπο ή τον λαιμό.

Ωστόσο, η ανασκόπηση σημείωσε επίσης ότι τα άτομα που παθαίνουν έρπητα ζωστήρα τρεις ή περισσότερες φορές μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τον εμφανίσουν στην ίδια πλευρά του σώματος.

Τα άτομα που είχαν οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα (HZO), δηλαδή έρπη ζωστήρα στο μάτι, μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν ξανά εκεί. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος επιστροφής του HZO είναι 31% μετά από 6 χρόνια.

Έρπης ζωστήρας: Πόσο συχνά επανέρχεται στο ίδιο σημείο του σώματος

Μια δεύτερη περίοδος έρπητα ζωστήρα τείνει να αναπτύσσεται σε διαφορετικό δερμάτωμα. Ωστόσο, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι περίπου το 16,3% των ασθενών είχαν ξανά έρπητα ζωστήρα στο ίδιο δερμάτωμα.

Έρπης ζωστήρας: Γιατί επανεμφανίζεται μετά την αρχική θεραπεία

Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια εάν:

  • είχατε μακροχρόνιο πόνο από την πρώτη σας νόσηση
  • είχατε έρπητα ζωστήρα στο μάτι
  • έχετε μια πάθηση που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως αυτοάνοσο νόσημα ή HIV
  • παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως χημειοθεραπεία
  • έχετε οικογενειακό ιστορικό επανεμφανιζόμενου έρπητα ζωστήρα
  • έχετε υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διαβήτης και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Επίσης, ο έρπητας ζωστήρας τείνει να επανεμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες.

Έρπης ζωστήρας: Πόσο σύντομα επανέρχεται μετά την πρώτη φορά

Το σώμα σας αναπτύσσει κάποια ανοσία στον ιό που προκαλεί έρπητα ζωστήρα αφού νοσήσετε για πρώτη φορά. Αλλά αυτή η ανοσία μπορεί να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς η ανοσία σας μειώνεται, μπορεί να επιστρέψει ο έρπης ζωστήρας χρόνια ή και δεκαετίες μετά.

Σε μια μελέτη του 2018, μερικοί ασθενείς έπαθαν ξανά έρπητα ζωστήρα μέσα σε περίπου 6 μήνες, ενώ άλλοι δεν τον έπαθαν ξανά για πάνω από 10 χρόνια. Ο μέσος χρόνος ήταν λίγο λιγότερο από 3 χρόνια.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι ο χρόνος μεταξύ των κρουσμάτων έρπητα ζωστήρα για άτομα ηλικίας 45-54 ετών ήταν περίπου 2 χρόνια, αλλά περίπου 3 χρόνια για άτομα 55 ετών και άνω.

Είναι χειρότερος ο έρπης ζωστήρας τη δεύτερη φορά;

Ο έρπης ζωστήρας που επανέρχεται τείνει να είναι λιγότερο σοβαρός από την αρχική ασθένεια. Αλλά είναι σώφρον να μην το αγνοήσετε ή να καθυστερήσετε τη διάγνωση και τη θεραπεία.

Η έναρξη της θεραπείας κατά του έρπητα ζωστήρα εντός 3 ημερών από την εμφάνιση εξανθήματος είναι σημαντική.

Πηγή: healthline.com