ΥΓΕΙΑ

Μέτρηση σακχάρου: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα «έξυπνα» ρολόγια

Σινάνη Αικατερίνη

Κάποιοι πάσχοντες με διαβήτη, χρησιμοποιούν «έξυπνα» ρολόγια που ισχυρίζονται ότι μπορούν να παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Μέτρηση σακχάρου: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τα «έξυπνα» ρολόγια

Ωστόσο, τέτοιοι ισχυρισμοί για οποιαδήποτε συσκευή δεν τρυπά το δέρμα, είναι ανακριβείς και δυνητικά επικίνδυνοι, προειδοποίησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ την Τετάρτη.

«Οι πωλητές αυτών των έξυπνων ρολογιών ισχυρίζονται ότι οι συσκευές τους μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χωρίς να απαιτείται από τους ανθρώπους να τρυπήσουν το δάχτυλό τους ή το δέρμα τους. Ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν μη επεμβατικές τεχνικές. Αυτές οι έξυπνες συσκευές δεν ελέγχουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», δήλωσε ο οργανισμός.

Ο FDA δεν έχει εγκρίνει ποτέ καμία τέτοια συσκευή και η εμπιστοσύνη σε αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνη.

«Για τα άτομα με διαβήτη, οι ανακριβείς μετρήσεις της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε λάθη στη διαχείριση της πάθησης», προειδοποίησε ο οργανισμός.

Τα λάθη αυτά περιλαμβάνουν τη λήψη ακατάλληλων δόσεων ενός φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει το σάκχαρο στο αίμα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

Σε άλλες περιπτώσεις, «η υπερβολική λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε απότομη μείωση της γλυκόζης αίματος, οδηγώντας σε νοητική σύγχυση, κώμα ή θάνατο μέσα σε λίγες ώρες», προειδοποίησε ο FDA.

Ο οργανισμός δήλωσε ότι οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν εύκολα αυτές τις μη εγκεκριμένες συσκευές στο διαδίκτυο. «Αυτά τα έξυπνα ρολόγια κατασκευάζονται από δεκάδες εταιρείες και πωλούνται με πολλές εμπορικές ονομασίες», σύμφωνα με τον FDA.

«Εάν η υγεία σας εξαρτάται από τις ακριβείς μετρήσεις της γλυκόζης αίματος, μιλήστε με τον γιατρό σας για μια κατάλληλη συσκευή εγκεκριμένη από τον FDA για τις ανάγκες σας», ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Ο FDA ζητά επίσης από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης της χώρας να προειδοποιήσουν τους ασθενείς για αυτόν τον κίνδυνο.

«Η ανακοίνωση ισχύει για κάθε έξυπνο ρολόι ή άλλη συσκευή που ισχυρίζεται ότι μετρά τη γλυκόζη αίματος χωρίς να τρυπά το δέρμα, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή ή τη μάρκα», δήλωσε ο οργανισμός.

Ο FDA εργάζεται για να αποτρέψει την παράνομη εμπορία αυτών των συσκευών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: healthday.com