ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η χρόνια ιγμορίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα ιγμόρεια είναι χώροι γεμάτοι αέρα εντός του μπροστινού μέρους του κρανίου και βασίζονται στην φυσική βλέννα για να παραμείνουν υγροί και καθαροί.

Τι είναι η χρόνια ιγμορίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται
Bigstock

Ωστόσο, βακτηριακές λοιμώξεις, έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες (καπνός, γύρη, χημικές αναθυμιάσεις), άσθμα, εκτροπή του διαφράγματος, αλλεργίες και ανοσολογικές διαταραχές μπορούν να ερεθίσουν τον βλεννογόνο και επίσης να βλάψουν τις μικροσκοπικές βλεφαρίδες που τον καλύπτουν.

Όταν αυτές οι μικροσκοπικές βλεφαρίδες έχουν υποστεί σοβαρή βλάβη, δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους για την αποστράγγιση της βλέννας από τον ρινικό κόλπο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση του βλεννογόνου στα ιγμόρεια.

Ένας χρόνιος τέτοιος ερεθισμός μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων, οι οποίοι προκαλούν ακόμη περισσότερα μπλοκαρίσματα.

Η χρόνια ιγμορίτιδα (γνωστή και ως χρόνια ρινοκολπίτιδα) ορίζεται ως ρινική απόφραξη, ρινική παροχέτευση, πίεση προσώπου ή/και μειωμένη όσφρηση, που διαρκεί για περισσότερο από 3 μήνες.

Η χρόνια ιγμορίτιδα δεν έχει να κάνει μόνο με το να αισθάνεστε την μύτη σας βουλωμένη: μπορεί να προκαλέσει “κρανιοπροσωπικό” πόνο και να εμποδίσει τον ύπνο και την παραγωγικότητα.

Είναι αλλεργία ή χρόνια ιγμορίτιδα;

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ειδικοί στο UC Health, με επικεφαλής τον δρ. Ahmad Sedaghat, παρακολούθησαν 219 ασθενείς που μαστίζονταν από προβλήματα στα ιγμόρεια και είχαν διαγνωστεί με ρινική αλλεργία. Διαπίστωσαν ότι αν και οι περισσότεροι είχαν κάποια μορφή αλλεργίας, σχεδόν οι μισοί (45,2%) βρέθηκαν επίσης θετικοί για χρόνια ιγμορίτιδα.

“Έχουμε δει πολλούς ασθενείς να υποφέρουν για πολύ καιρό λόγω της σύγχυσης μεταξύ αλλεργιών και χρόνιας ρινοκολπίτιδας. Είχα ασθενείς που μου είπαν ότι υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εμβόλια αλλεργίας για 10, 20 ή περισσότερα χρόνια χωρίς ανακούφιση από τα συμπτώματά τους, αλλά που αφού ανακαλύψαμε ότι είχαν χρόνια ιγμορίτιδα και τους ξεκινήσαμε με την κατάλληλη θεραπεία, πέτυχαν ανακούφιση μέσα σε λίγους μήνες”, δήλωσε ο δρ. Sedaghat, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Κολέγιο Ιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Πώς αντιμετωπίζεται η χρόνια ιγμορίτιδα

Ο γενικός κανόνας για τη διαχείριση της ιγμορίτιδας είναι “πρώτα τα φάρμακα, μετά η χειρουργική επέμβαση”.

Φάρμακα για τη χρόνια ιγμορίτιδα:

  • Εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, που χορηγούνται συχνά ως ρινικά σπρέι και σταγόνες. Μπορεί να συνταγογραφούνται σε μακροχρόνια χρήση. Τα στεροειδή χορηγούνται μερικές φορές από το στόμα εάν η φλεγμονή είναι σοβαρή.
  • Ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό
  • Φάρμακα για την αλλεργία χορηγούνται μόνο εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι μια αλλεργία παίζει ρόλο στην ιγμορίτιδα σας
  • Άλλα φάρμακα, συνταγογραφούμενα κατά “κατά περίπτωση”, ανάλογα με τις ανάγκες

Χειρουργική επέμβαση για χρόνια ιγμορίτιδα:

Όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν να διευκολύνουν τα συμπτώματά σας, η ενδοσκοπική χειρουργική των ρινικών κόλπων θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα

Κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής εγχείρησης κόλπων, ο γιατρός χρησιμοποιεί μια μικρή κάμερα (ενδοσκόπιο) για να πλοηγηθεί μέσα στην μύτη και τα ιγμόρεια και να τα ανοίξει, ενώ αφαιρεί τον άρρωστο ιστό (π.χ. πολύποδες) και εκριζώνει την μόλυνση.

Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν ένα μέσο επίπεδο πόνου 5 στα 10 κατά τη διάρκεια του "χειρότερου" μέρους της χειρουργικής επέμβασης, είπε η ομάδα υγείας του UC, και ο μετεγχειρητικός πόνος συνήθως αντιμετωπίζεται καλά με απλά παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη.

Τι να κάνετε για να μην επανέλθει η χρόνια ιγμορίτιδα

Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά την πάθηση είναι να απαλλάξετε το περιβάλλον σας από πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες, όπως αλλεργίες (π.χ. να παίρνετε τα αντιαλλεργικά σας φάρμακα), καπνό (άλλος ένας καλός λόγος για να σταματήσετε το κάπνισμα) και σκόνες και άλλα αιωρούμενα σωματίδια (αν χρειάζεται, φορέστε προστατευτική μάσκα).

Πηγή: healthday.com