ΥΓΕΙΑ

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν μυοσκελετικά προβλήματα

Σινάνη Αικατερίνη

Ένας στους τρεις ενήλικες αλλά και παιδιά αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία προκαλούν πόνο και αναπηρία, ενώ επηρεάζουν και την ψυχική υγεία.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν μυοσκελετικά προβλήματα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός της παχυσαρκίας επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα, καθώς το υπερβολικό βάρος καταπονεί σημαντικά τις αρθρώσεις του σώματος, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως ο πόνος στην πλάτη, ο χρόνιος πόνος και η επιφυσιολίσθηση μηριαίας κεφαλής (SCFE).

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν μια σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων στα παιδιά, αλλά τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 123.836 (ποσοστό 96,3%) παιδιά από το Εθνικό Πρόγραμμα Μέτρησης Παιδιών (NCMP) σε τέσσερις περιοχές του βορειοανατολικού Λονδίνου, τα στοιχεία των οποίων συνδέονται με το πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS).

Τα στοιχεία περιελάμβαναν το ύψος και το βάρος των παιδιών κατά το πρώτο και το τελευταίο έτος του δημοτικού σχολείου για την παρακολούθηση των τάσεων της δημόσιας υγείας.

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών προσαρμόστηκε ανάλογα με την εθνικότητα και κατηγοριοποιήθηκαν σε λιποβαρή, υγιή, υπέρβαρα ή παχύσαρκα σύμφωνα με τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελέτη εξέτασε έναν σημαντικό πληθυσμό από το Εθνικό Πρόγραμμα Μέτρησης Παιδιών, ο οποίος αποτελείται από 63.418 παιδιά στην αρχή της εκπαίδευσης (50,9% αγόρια) και 55.364 παιδιά στην 6η τάξη του δημοτικού (50,8% αγόρια).

Κατά κύριο λόγο, τα παιδιά αυτά προέρχονταν από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές και ήταν μαύρα ή μειονοτικής καταγωγής, ενώ ένα μικρό ποσοστό (λιγότερο από 1%) αποκλείστηκαν λόγω έλλειψης εθνοτικών δεδομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας ήταν υψηλότερα στα μεγαλύτερα παιδιά, με το 19,9% των αγοριών της έκτης τάξης και το 14,4% των κοριτσιών της έκτης τάξης να είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με το 8,9% των αγοριών της πρώτης τάξης και το 7,1% των κοριτσιών της πρώτης τάξης.

Η ανάλυση αποκάλυψε διαφοροποιήσεις στη μυοσκελετική κατάσταση ανάλογα με το βάρος. Στα μικρότερα παιδιά, τα κορίτσια με παχυσαρκία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυοσκελετικά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά με υγιές βάρος, τάση που δεν παρατηρήθηκε στα αγόρια.

Τόσο τα κορίτσια με παχυσαρκία όσο και τα αγόρια που ταξινομήθηκαν ως λιποβαρή, παρουσίασαν διαφορές στα ποσοστά μυοσκελετικών προβλημάτων σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με υγιές βάρος.

Τα συχνότερα μυοσκελετικά προβλήματα αφορούσαν πόνο στο γόνατο και στην πλάτη, με υψηλότερο επιπολασμό του πόνου στην πλάτη που αναφέρθηκε στα παιδιά της έκτης τάξης συγκριτικά με τα μικρότερα παιδιά.

Τα ποσοστά εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων ποικίλλουν, με τα κορίτσια που ζουν με παχυσαρκία να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με εκείνα που έχουν υγιές βάρος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα λιποβαρή αγόρια της έκτης τάξης είχαν χαμηλότερο ποσοστό επίπτωσης.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον αυξημένο κίνδυνο μυοσκελετικών προβλημάτων μεταξύ των παιδιών με παχυσαρκία, ιδίως των κοριτσιών, σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Η πολυμεταβλητή ανάλυση, με προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, επιβεβαίωσε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα κορίτσια τόσο στην αρχή όσο και στην έκτη τάξη του δημοτικού, ενώ τα λιποβαρή αγόρια στην έκτη τάξη εμφάνισαν μειωμένες πιθανότητες προβλημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ.