ΥΓΕΙΑ

Μπορεί η μακρά Covid να προκαλέσει ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση;

Σινάνη Αικατερίνη

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι μια πάθηση που επιδεινώνεται σταδιακά και σκοτώνει τους ασθενείς μέσα σε τρία έως πέντε χρόνια.

Μπορεί η μακρά Covid να προκαλέσει ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση;

Κατά καιρούς έχουν εκφραστεί φόβοι ότι οι ασθενείς με long COVID, μια επιπλοκή της Covid-19, μπορεί να αναπτύξουν δυσκαμψία ή ουλές στους πνεύμονες, καταστάσεις δυνητικά θανατηφόρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, περίπου το 30% όσων νοσούν με COVID-19, θα εμφανίσουν συμπτώματα μακράς COVID.

Οι ίδιοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια εξέταση αίματος θα μπορούσε ενδεχομένως να εντοπίσει τους ασθενείς με Long COVID, οι πνεύμονες των οποίων είναι πιθανό να επανέλθουν και εκείνους των οποίων οι πνεύμονες μπορεί να μην ανακάμψουν.

Για να ανακαλύψουν αν οι ουλές στους πνεύμονες θα εξελιχθούν σε πνευμονική ίνωση, ένα σύνδρομο που δυσχεραίνει την αναπνοή, οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των πνευμόνων 16 ατόμων που είχαν νοσηλευτεί με σοβαρή COVID-19. Οι 14 από αυτούς είχαν τόσο σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονταν μηχανική υποστήριξη για να αναπνέουν.

Κάποια από τα συμπτώματα επέμεναν ακόμη και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, σημάδι ότι είχε ξεκινήσει η long COVID.

Έξι μήνες αργότερα, οι πνεύμονες ορισμένων ασθενών είχαν ανακάμψει, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονικής ίνωσης.

Οι εξετάσεις αίματος που παρακολουθούσαν τα επίπεδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται μονοκύτταρα, αποδείχθηκαν χρήσιμες στο να προβλέψουν ποιοι ασθενείς θα ανακάμψουν και ποιοι όχι. Οι πνεύμονες των ασθενών με χαμηλά επίπεδα μονοκυττάρων στα δείγματα αίματος, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από την COVID-19.

Οι ασθενείς αυτοί είχαν επίσης βαρύτερα συμπτώματα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μια εξέταση αίματος με επίκεντρο τα μονοκύτταρα θα μπορούσε να προβλέψει ποιος θα αναπτύξει Long COVID και ποιος όχι.

Η μελέτη ανακάλυψε κάτι θετικό: Το είδος της βλάβης που φαίνεται να προκαλούν η COVID και η Long COVID στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που παρατηρείται στους ασθενείς με πνευμονική ίνωση, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Ανακουφιστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι ασθενείς με COVID, ακόμη και εκείνοι με επίμονα συμπτώματα, είχαν διαφορετικό προφίλ από τους ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Catherine Bonham, ειδική σε θέματα πνευμονικής και εντατικής θεραπείας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ανακάλυψη ότι οι άνθρωποι με μακρά COVID έχουν ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι τελείως διαφορετικό από τους ανθρώπους που έχουν ουλές στους πνεύμονες που εξελίσσονται. Αυτό προσφέρει ελπίδα ότι ακόμη και οι ασθενείς με βαριά COVID δεν παρουσιάζουν προοδευτική ουλοποίηση του πνεύμονα που οδηγεί στο θάνατο. Μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε τη βιολογία του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει την πνευμονική ίνωση», δήλωσε η Bonham.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Immunology.