ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν θανατηφόρα πνευμονική νόσο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιο άφθονα σε ορισμένα ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν θανατηφόρα πνευμονική νόσο
Bigstock

Μια διατροφή γεμάτη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της πνευμονικής ίνωσης, αναφέρουν ερευνητές.

Η πνευμονική ίνωση είναι μια αδυσώπητη, δυνητικά θανατηφόρα νόσος όπου ο πνευμονικός ιστός δημιουργεί ουλές και σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου. Έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται με το κάπνισμα και βλάπτει την λειτουργία των πνευμόνων με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή και αδυναμία.

Πώς έγινε η έρευνα

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο δρ. John Kim, ειδικός στην πνευμονική και εντατική φροντίδα στη Σχολή Ιατρικής και Υγείας UVA του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

Η ομάδα του παρακολούθησε την υγεία 300 ασθενών με διάμεση πνευμονοπάθεια. Πρόκειται για την κατηγορία των αναπνευστικών παθήσεων που περιλαμβάνει την πνευμονική ίνωση. Οι περισσότεροι είχαν ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση (που σημαίνει ότι η ακριβής αιτία της ασθένειας είναι άγνωστη) και οι περισσότεροι ήταν άνδρες (οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη νόσο).

Έγιναν εξετάσεις αίματος για να μετρηθεί η διαιτητική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από κάθε ασθενή.

Πνευμονική ίνωση: Τι έδειξε η έρευνα για τα Ω-3 λιπαρά οξέα

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ήταν προγνωστικά για καλύτερα κλινικά αποτελέσματα στην πνευμονική ίνωση.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα Ω-3 είχαν πνεύμονες που ήταν καλύτερα ικανοί να ανταλλάσσουν διοξείδιο του άνθρακα με οξυγόνο, μια διαδικασία απαραίτητη για τη ζωή. Ήταν επίσης καλύτερα σε θέση να επιβιώσουν χωρίς να χρειαστούν μεταμόσχευση πνεύμονα.

“Αυτά τα ευρήματα ήταν συνεπή είτε κάποιος είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, είτε όχι, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να είναι ειδικό για την πνευμονική ίνωση”, είπε ο δρ. Kim.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα παρέχουν αυτό το όφελος ή εάν η αυξημένη τους κατανάλωση μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων θα βοηθούσε τους ασθενείς.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συνδέονται με καλύτερη υγεία: Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς με καρδιακές παθήσεις, θρόμβους αίματος και ακόμη και ορισμένους καρκίνους.

Όσον αφορά την πνευμονική ίνωση: “Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιορίσουμε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μπορεί να είναι ωφέλιμα και, εάν ναι, ποιοι είναι οι υποκείμενοι μηχανισμοί τους. Παρόμοια με άλλες χρόνιες ασθένειες, ελπίζουμε να προσδιορίσουμε εάν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην πνευμονική ίνωση”, είπε ο δρ. Kim.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chest.

Πηγή: healthday.com