ΥΓΕΙΑ

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο μετά την εμμηνόπαυση

Σινάνη Αικατερίνη

Η εμμηνόπαυση μπορεί να επιταχύνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες των γυναικών, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των ανδρών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο μετά την εμμηνόπαυση

«Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους αποθηκεύει λίπος, τα σημεία που το αποθηκεύει αλλά και τον τρόπο με τον οποίο το επεξεργάζεται. Επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο προκαλούνται θρομβώσεις. Όλες αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ella Ishaaya, ιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Harbor-UCLA στην Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 579 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών που ήδη λάμβαναν στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Υποβλήθηκαν επίσης σε εκτίμηση σκορ ασβεστίου στεφανιαίων αρτηριών (CAC), δηλαδή μέτρηση της ασβεστωμένης πλάκας με καρδιακή σάρωση, η οποία μπορεί να εντοπίσει πιθανή στεφανιαία νόσο προτού εμφανιστούν σημεία και συμπτώματα.

Κάθε γυναίκα υποβλήθηκε σε δύο εκτιμήσεις με διαφορά ενός έτους.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία CAC ενός ατόμου, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εμφράγματος ή άλλων καρδιακών συμβαμάτων.

Οι ερευνητές χώρισαν τις γυναίκες σε τρεις ομάδες με βάση τις βαθμολογίες CAC: 1-99, 100-399 και 400 ή περισσότερο.

Η έρευνα έδειξε ότι, μετά την εμμηνόπαυση, οι βαθμολογίες CAC των γυναικών αυξάνονται πολύ ταχύτερα από εκείνες που παρατηρούνται στους άνδρες αντίστοιχης ηλικίας.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που τοποθετήθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο βαθμολογίας CAC στην αρχή της μελέτης, είδαν τη μέση βαθμολογία τους να αυξάνεται κατά 8 μονάδες, κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτό είναι το διπλάσιο της αύξησης των 4 μονάδων που παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Οι γυναίκες στο μεσαίο επίπεδο βαθμολογίας, στην αρχή της μελέτης είχαν μέση αύξηση 31 μονάδων - και πάλι, σχεδόν διπλάσια από την αύξηση 16 μονάδων που παρατηρήθηκε στους άνδρες.

Δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην αύξηση των μονάδων μεταξύ γυναικών και ανδρών όταν επρόκειτο για άτομα που είχαν ήδη υψηλές βαθμολογίες CAC από την αρχή, σημείωσαν οι ερευνητές.

Όλα αυτά δείχνουν ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ευάλωτες σε ταχύτερη αύξηση των αρτηριακών πλακών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με την Ishaaya, τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, συνεπώς οποιαδήποτε μείωση μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση των αρτηριακών πλακών συνέβη παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες λάμβαναν στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι απαιτούνται υψηλότερες δόσεις στατινών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

«Οι γυναίκες υποεξετάζονται και υποθεραπεύονται, ιδίως οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, οι οποίες κατακλύζονται από νέους παράγοντες κινδύνου που πολλές δεν γνωρίζουν. Αυτή η μελέτη υποδεικνύει τη σημασία του αυξημένου ελέγχου για το ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες (CAC)».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ατλάντα.

Πηγή: healthday.com