ΥΓΕΙΑ

Οι επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού στη μνήμη παιδιών και εφήβων

Σινάνη Αικατερίνη

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις επιπτώσεις της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία στη μνήμη, κρούουν οι επιστήμονες.

Οι επιπτώσεις του πρόχειρου φαγητού στη μνήμη παιδιών και εφήβων

Σε πειράματα που διεξήγαγαν σε τρωκτικά στην εφηβεία, διαπίστωσαν ότι όσα κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, παρουσίασαν μακροχρόνιες διαταραχές της μνήμης που παρέμειναν και στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να διαταράξει την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και με τα τρωκτικά.

Ο Σκοτ Κανόσκι, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και η συνεργάτιδά του Άννα Χέις, έλαβαν υπόψη προηγούμενες έρευνες που αποκάλυψαν μια σχέση μεταξύ της κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όσοι διαγιγνώσκονται με Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλό τους. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η μάθηση, η προσοχή, η διέγερση και η ακούσια μυϊκή κίνηση.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα επίπεδα ακετυλοχολίνης σε αρουραίους που τρέφονταν με πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές, καθώς και σε αρουραίους που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, αναλύοντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους σε ορισμένα τεστ που είχαν σχεδιαστεί για να ελέγξουν τη μνήμη τους.

Τα τρωκτικά έπρεπε να εξερευνήσουν νέα αντικείμενα σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν τα ζώα στο ίδιο τεστ μόνο που αυτή την φορά είχαν προσθέσει ένα αντικείμενο. Οι αρουραίοι που τρέφονταν με πρόχειρο φαγητό δεν μπορούσαν να θυμηθούν ποια αντικείμενα είχαν δει προηγουμένως και πού. Αντίθετα, τα τρωκτικά της ομάδας ελέγχου ήταν πιο εξοικειωμένα με το περιβάλλον τους.

«Η σηματοδότηση της ακετυλοχολίνης είναι ένας μηχανισμός που τα βοηθά να κωδικοποιήσουν και να θυμηθούν αυτά τα γεγονότα, όπως συμβαίνει με την επεισοδιακή μνήμη η οποία μας επιτρέπει να θυμόμαστε γεγονότα από το παρελθόν μας», εξήγησε η Χέις. «Αυτό το σήμα φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στα ζώα που μεγάλωσαν τρώγοντας πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη τροφές» πρόσθεσε.

Ο Κανόσκι τόνισε επίσης ότι η εφηβεία είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδος για τον εγκέφαλο, καθώς συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές.

«Δυστυχώς, ορισμένα πράγματα που μπορεί να είναι πιο εύκολα αναστρέψιμα κατά την ενηλικίωση, είναι λιγότερο αναστρέψιμα όταν συμβαίνουν κατά την παιδική ηλικία» επισήμανε.

Οι ερευνητές χορήγησαν στα τρωκτικά δυο φάρμακα που προκαλούν την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης: το PNU-282987 και την καρβαχόλη. Διαπιστώθηκε πως όταν τα χορήγησαν απευθείας στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη, η μνήμη των τρωκτικών βελτιώθηκε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain Behavior and Immunity.