ΥΓΕΙΑ

Αντισυλληπτικά: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών μυών και τενόντων

Σινάνη Αικατερίνη

Οι σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικό, κινδυνεύουν λιγότερο να υποστούν διάστρεμμα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν λαμβάνουν αντισυλληπτικά.

Αντισυλληπτικά: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών μυών και τενόντων

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν από τους στόματος αντισυλληπτικά, είχαν σημαντικά λιγότερους τραυματισμούς τενόντων και μυών σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν το χάπι ή τους άνδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Αυτού του είδους οι τραυματισμοί είναι από τους πιο συνηθισμένους στον αθλητισμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η κατανόηση της σύνδεσης συνεπάγεται την ανάπτυξη στοχευμένων προληπτικών στρατηγικών και παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κινδύνου τραυματισμού στις γυναίκες, προς όφελος τόσο των ανθρώπων που αθλούνται, όσο και αυτών που δεν αθλούνται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Luis Rodriguez, υποψήφιος διδάκτωρ βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας για πάνω από 126.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 39 ετών, οι οποίοι ήταν είτε φυσιολογικού βάρους είτε υπέρβαροι και είχαν υποστεί έναν ορθοπεδικό τραυματισμό.

Περίπου το 0,5% των γυναικών που λάμβαναν αντισυλληπτικά, είχαν υποστεί διάστρεμμα ή τράβηγμα, έναντι 2,5% των γυναικών που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι και 3,5% των ανδρών, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Συνολικά, οι γυναίκες που έπαιρναν το χάπι είχαν 85% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν διάστρεμμα μυός ή τράβηγμα τένοντα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που δεν έπαιρναν το χάπι είχαν μόνο 26% λιγότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν διάστρεμμα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ορμόνες στα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να παρέχουν κατά κάποιο τρόπο προστασία από τραυματισμούς των μυών και των τενόντων, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Αυτή η έρευνα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς οι συνθετικές ορμόνες του φύλου μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο τραυματισμών στις γυναίκες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Yasin Dhaher, καθηγητής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης και ορθοπεδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Τα ευρήματα θέτουν το ερώτημα αν οι γυναίκες με παθήσεις που προκαλούν ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή η εμμηνόπαυση, μπορεί να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.