ΥΓΕΙΑ

Αντισυλληπτικά και θρόμβωση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Σινάνη Αικατερίνη

Είναι γνωστό τόσο στους γιατρούς όσο και στις γυναίκες, ότι τα αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου στο αίμα.

Αντισυλληπτικά και θρόμβωση: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τα νέα είναι καλά ωστόσο για τις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, ο κίνδυνος αυτός εξαφανίζεται μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη διακοπή της λήψης των χαπιών.

«Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι αυτός ο πιθανός κίνδυνος υποχωρεί γρήγορα όταν μια γυναίκα σταματήσει να παίρνει αντισυλληπτικά», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Marc Blondon, ειδικός στην ιατρική των αγγείων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Γενεύης, στην Ελβετία.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι θρόμβοι αίματος είναι ελαφρώς πιο πιθανοί στις γυναίκες που λαμβάνουν από του στόματος αντισυλληπτικά. Ο κίνδυνος είναι μικρός: Περίπου 10 στις 10.000 γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν οιστρογόνα θα εμφανίσουν θρόμβο στο αίμα.

Κάποιες γυναίκες μπορεί να θέλουν να διακόψουν, προσωρινά τουλάχιστον, τη χρήση των χαπιών για να μειώσουν τις πιθανότητες θρόμβωσης πριν από μια χειρουργική επέμβαση ή εάν αναρρώνουν από θρόμβωση.

Πόσος καιρός πρέπει λοιπόν να περάσει για να μην υπάρχει πλέον αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης;

O Blondon και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν σε κοινές μεθόδους αντισύλληψης, όπως χάπια, κολπικούς δακτυλίους και δερματικά επιθέματα.

Η μελέτη περιελάμβανε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 66 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν σε έξι διαφορετικά χρονικά σημεία πριν και μετά τη διακοπή της χρήσης μιας από τις παραπάνω μεθόδους.

Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με εκείνα από δείγματα αίματος που ελήφθησαν από 28 γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν ορμονική αντισύλληψη.

Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν για τα επίπεδα ορισμένων παραγόντων πήξης που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για θρόμβο.

«Αυτοί οι δείκτες πήξης του αίματος έπεσαν απότομα μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες αφότου οι γυναίκες σταμάτησαν να παίρνουν αντισυλληπτικά, ενώ τη 12η εβδομάδα όλοι οι δείκτες ήταν παρόμοιοι με αυτούς της ομάδας ελέγχου», είπαν οι ερευνητές.

Το 80% της μείωσης των βιοδεικτών αίματος που συνδέονται με τη θρόμβωση, σημειώθηκε εντός των πρώτων δύο εβδομάδων από τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Αυτά τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν στη λήψη της απόφασης σχετικά με το εάν τα συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι κατάλληλα για την ασθενή, καθώς και στη συζήτηση ασθενούς-γιατρού για το εάν το όφελος από τη διακοπή για σύντομο χρονικό διάστημα υπερβαίνει τους κινδύνους», δήλωσε ο Blondon. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε για τα οφέλη της αντισύλληψης γιατί είναι ζωτικής σημασίας να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και οι γυναίκες να έχουν την επιλογή μιας προγραμματισμένης εγκυμοσύνης».

Ο Blondon τόνισε ότι η απόφαση για διακοπή της λήψης αντισυλληπτικών αφού μια γυναίκα έχει παρουσιάσει θρόμβο αίματος μπορεί να είναι περίπλοκη. Για παράδειγμα, η διακοπή του χαπιού αμέσως μετά από έναν θρόμβο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για αιμορραγία από τη μήτρα. Συνεπώς, σε πολλές περιπτώσεις οι γιατροί μπορεί να ζητήσουν από την ασθενή να συνεχίσει τη χρήση του αντισυλληπτικού κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) Blood.