ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο τράχηλος είναι μέρος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος: συνδέει τον κόλπο με την μήτρα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Bigstock

Με τη συλλογή των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας (τεστ Παπανικολάου) ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να ανιχνευθεί ακόμη και σε πρώιμο στάδιο.

Αν και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα αιμορραγίας ή πόνου, συχνά δεν προκαλεί καθόλου συμπτώματα, ειδικά σε πρώιμα στάδια. Γι' αυτό το τεστ Παπανικολάου συνήθως συνιστώνται κάθε τρία χρόνια για γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών.

Για γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω, το τεστ Παπανικολάου μπορεί να συστήνεται κάθε 5 χρόνια, σε συνδυασμό με τεστ για λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Η πυελική εξέταση με αξιολόγηση του τραχήλου της μήτρας και άλλων γυναικολογικών δομών, όπως ο κόλπος, το αιδοίο, η ουρήθρα, ο πρωκτός, η μήτρα και οι ωοθήκες, μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί τις χρονιές που δεν απαιτείται τεστ Παπανικολάου.

Ο HPV είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Είναι μια συχνή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται σεξουαλικά μέσω της άμεσης επαφής δέρμα-με-δέρμα. Για την προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, υπάρχει εμβόλιο HPV διαθέσιμο (για άνδρες και γυναίκες) και εγκεκριμένο για άτομα ηλικίας 9 έως 45 ετών.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να γίνει μια χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται ολική υστερεκτομή για την αφαίρεση του τραχήλου και της μήτρας. Η υστερεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω τομής στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Ή μπορεί να γίνει υστερεκτομή μέσω τομής στον κόλπο. Ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις, όπως η ρομποτική ή λαπαροσκοπική χειρουργική με τη χρήση μακριών, λεπτών χειρουργικών εργαλείων που περνούν από μικρές τομές στην κοιλιά είναι επίσης εφικτές.

Ωστόσο, η αφαίρεση της μήτρας σημαίνει ότι η γυναίκα πλέον δεν θα μπορεί να έχει εγκυμοσύνη στο μέλλον. Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η τραχηλεκτομή (αφαίρεση τραχήλου), μπορούν να διατηρήσουν την μήτρα και την γονιμότητα.

Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που έχει προχωρήσει αλλά δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συνήθως συνιστώνται χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που συνεχίζεται, επανεμφανίζεται ή έχει εξαπλωθεί. Υπάρχει επίσης η επιλογή της ορμονοθεραπείας, αν την κρίνει ως ενδεδειγμένη ο ογκολόγος σας.

Μέτρα για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

  • Ρωτήστε τον/την γυναικολόγο σας σχετικά με το τεστ Παπανικολάου
  • Αναλογιστείτε να κάνετε το εμβόλιο για τον HPV
  • Εάν είστε σεξουαλικά ενεργές, κάντε ασφαλές σεξ χρησιμοποιώντας προφυλακτικά και περιορίζοντας τους σεξουαλικούς σας συντρόφους
  • Εάν καπνίζετε, προσπαθήστε να το κόψετε. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Πηγή: medicalxpress.com