ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τους πολίτες για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν εν όψει της εορτής του Πάσχα.

Το ΥπΑΑΤ επισημαίνει τα ακόλουθα :

Α. Σήμανση αμνοεριφίων

Αμνοερίφια ελληνικών ή κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα

Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν:

- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και

- σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κλπ.).

Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη κοινοτική χώρα (εντός ΕΕ)

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

- όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας

Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ)

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

- όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας

Επίσης:

- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
- Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

Β. Σήμανση αβγών

Αναφορικά με τη σήμανση των αβγών, αυτά πρέπει να φέρουν:

Σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής

- 0 «Βιολογική παραγωγή»

- 1 «Ελευθέρας βοσκής»

- 2 «Δάπεδο με στρωμνή»

- 3 «Εμπλουτισμένοι κλωβοί»

β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής

Διαβάστε επίσης:

Πόσα αβγά επιτρέπεται να φάτε το Πάσχα

Τσουρέκι ή κουλούρι θα προτιμήσετε στο Πασχαλινό τραπέζι;

Τι πρέπει να προσέξετε στο Πασχαλινό τραπέζι - Εδέσματα και θερμίδες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved