ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι «σαγηνευτικές» ονομασίες κάνουν τα λαχανικά πιο λαχταριστά

Όλα είναι θέμα... μάρκετινγκ τελικά!

Άλλο να πεις σε κάποιον, κυρίως σε ένα παιδί ή έναν έφηβο, να φάει «μπρόκολο» και άλλο να του προσφέρεις «μπρόκολο δυναμίτη λουσμένο με σάλτσα λεμονιού».

Ένα πείραμα που έγινε στις ΗΠΑ από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ υπέδειξε ότι η προσθήκη μιας «πιασάρικης» περιγραφής μπορεί να μας ωθήσει να επιλέξουμε πιο εύκολα ένα πιάτο λαχανικών.

Το πείραμα έγινε σε ένα κυλικείο του πανεπιστημίου και οι ερευνητές ακολούθησαν τέσσερις στρατηγικές για να προωθήσουν το ίδιο ακριβώς πιάτο λαχανικών: 1) παρουσίασαν το πιάτο χωρίς καμία περιγραφή («καρότα»), 2) παρουσίασαν το πιάτο δίνοντας έμφαση στο ότι δεν περιέχει κάποιο ανθυγιεινό συστατικό («καρότα με σάλτσα λεμονιού χωρίς ζάχαρη»), 3) παρουσίασαν το πιάτο δίνοντας έμφαση σε κάποιο υγιεινό συστατικό («καρότα με σάλτσα λεμονιού πλούσια βιταμίνη C»), 4) παρουσίασαν το πιάτο προσθέτοντάς του μια πιο ελκυστική ονομασία («καρότα δυναμίτης λουσμένα με σάλτσα λεμονιού»).

Οι πωλήσεις των πιάτων λαχανικών αυξήθηκαν κατά 25% τις ημέρες που εφαρμόστηκε η τέταρτη στρατηγική σε σύγκριση με την πρώτη, ενώ σε σύγκριση με τη δεύτερη και την τρίτη στρατηγική η διαφορά στις πωλήσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερη, 41% και 35% αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν επιλέγουν το φαγητό τους το κάνουν με γνώμονα τη γεύση» αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Μπραντ Τέρνγουολντ, σύμφωνα με το BBC. «Μελέτες δείχνουν ότι οι υγιεινές επιλογές στο φαγητό θεωρούνται γενικώς λιγότερο γευστικές, οπότε η κατάλληλη περιγραφή μπορεί να επηρεάσει την αισθητηριακή εμπειρία, αλλάζοντας την άποψη ενός ανθρώπου για το πόσο νόστιμο και χορταστικό είναι ένα πιάτο».

Δείτε κι αυτό:

Γιατί πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά με τη φλούδα

«Όπλο» μακροζωίας τα φρούτα και τα λαχανικά – Πόσα γραμμάρια να τρώτε την ημέρα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved