ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το μέλι ασπίδα και κατά της παχυσαρκίας

Mελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το μέλι έχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.

Αυτό οφείλεται επειδή το μέλι έχει διαιτητικές, βιολογικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Η θερμιδική, αντιβακτηριδιακή αλλά και αντιοξειδωτική του δράση, το κατατάσσει σε μια από τις σημαντικότερες γλυκαντικές ουσίες που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μελέτη έγινε στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α' Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την 90η θέση.

Τα ευρήματα της εξάμηνης μελέτης έδειξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση μελιού καθυστερεί και προλαμβάνει την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη, την διαταραχή της ανοχής στη γλυκόζη και την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 σε παχύσαρκα κορίτσια.

Η διαφορά που έχει το μέλι με την ζάχαρη που καταναλώνουμε είναι σημαντική, διότι η φρουκτόζη του μελιού απορροφάται στο αίμα με ενεργητική απορρόφηση, δηλαδή μεταφορείς που βρίσκονται στην επιφάνεια των κυττάρων των λαχνών του εντερικού σωλήνα συλλαμβάνουν τα μόρια φρουκτόζης και τα μεταφέρουν μέσα στα κύτταρα. Η ταχύτητα απορρόφησης της φρουκτόζης γίνεται με βραδύτερο ρυθμό και δεν προκαλεί υπερέκκριση ινσουλίνης. Ενώ η απορρόφηση της ζάχαρης μετά την πέψη της γίνεται μέσω ώσμωσης. Έτσι, η γλυκόζη εισέρχεται με ταχύτητα και υψηλή συγκέντρωση στο αίμα, και προκαλεί την άμεση παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας.

Όσον αφορά την χημική σύσταση του μελιού, είναι διαφορετική σε κάθε είδος.

Τα κύρια στοιχεία που περιέχει είναι:

Νερό 17%, Γλυκόζη 31%, Φρουκτόζη 38%, Μαλτόζη 7.5%, Σακχαρόζη 1.5 %, άλλα Ζάχαρα περίπου 12%.

Δευτερεύοντα στοιχεία:

Οξέα, Ένζυμα, Βιταμίνες και άλλους Αντιβιοτικούς παράγοντες.

Βιταμίνες:

A, Β2, B3, Β6, C, K, Βιοτίνη, Φολικό οξύ.

Μεταλλικά άλατα:

Ασβέστιο, Νάτριο, Κάλιο, Μαγνήσιο, Σίδηρο, Χλώριο, Φώσφορο, Θείο, Ιώδιο, Αργίλιο, Βόρειο, Χρώμιο, Χαλκός, Λίθιο, Νικέλιο, Μόλυβδο.

Οπότε προτιμήστε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο η πρόσληψη γλυκού να γίνεται κυρίως από το μέλι και όχι από κάποιο γλυκό που εμπεριέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης με αποτέλεσμα την έντονη αίσθηση του λεγόμενου " λιγώματος " με αποτέλεσμα την αύξηση της όρεξης.

Άνετα μπορείτε να εντάξετε το μέλι στο πρωινό σας και να το συνδυάσετε με φρυγανιές ή σαν απογευματινό δροσερό επιδόρπιο με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

Πηγή: Λόγω Διατροφής

Διαβάστε ακόμη:

Το σπιτικό «ελιξίριο» που χρειάζεσαι για να τονώσεις το ανοσοποιητικό σου

Μέλι Μανούκα: Υπερέχει τελικά έναντι του «συμβατικού»;

Φρουκτόζη: Η ανεπανόρθωτη βλάβη στο συκώτι και ο κίνδυνος διαβήτη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved