ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λόγοι που θέλουμε να τρώμε γλυκό μετά το φαγητό

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα, νιώθουμε έντονη επιθυμία να φάμε ένα κομμάτι σοκολάτα ή κάποιο άλλο γλυκό.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η επιθυμία για γλυκό δεν είναι μόνο θέμα αδυναμίας χαρακτήρα, αλλά αποτέλεσμα βιολογικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Δείτε τους έξι βασικότερους λόγους:

Έχετε περιορίσει υπερβολικά τη ζάχαρη

Όταν αποκλείουμε εντελώς κάποια τρόφιμα ή μειώνουμε δραστικά τη ζάχαρη, ο εγκέφαλος αντιδρά με αυτό που ονομάζεται «αντιληπτή στέρηση».

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει πραγματική διατροφική ανάγκη, νιώθουμε ότι στερούμαστε κάτι – και τότε αυξάνονται οι λιγούρες. Η επιθυμία είναι σε μεγάλο βαθμό μια αντίδραση που μαθαίνουμε, εξηγούν οι ειδικοί.

Διαφημίσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που μάς βομβαρδίζει με προκλήσεις – διαφημίσεις, social media, ετικέτες, ακόμη και η παρουσία συσκευασμένων σνακ στα ράφια.

Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες εικόνες πυροδοτεί αντιδράσεις στο σώμα: αυξημένη σιελόρροια, ταχύτερο καρδιακό παλμό και έντονη ενεργοποίηση των κέντρων ανταμοιβής στον εγκέφαλο.

Η ζάχαρη ενεργοποιεί το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου

Η γλυκιά γεύση προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης – ορμονών που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Γι’ αυτό είναι τόσο συνηθισμένο το «συναισθηματικό φαγητό» ή το να τρώμε υπό πίεση.

Η κατανάλωση γλυκού μετά το φαγητό μάς δίνει άμεση ευχαρίστηση, αλλά η αίσθηση αυτή είναι προσωρινή και η υπερβολική ζάχαρη, μακροπρόθεσμα, μειώνει τα φυσιολογικά επίπεδα ντοπαμίνης.

Ανισορροπία σακχάρου στο αίμα

Ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες ή καλά λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Το αποτέλεσμα είναι η έντονη επιθυμία για άμεση ενέργεια, δηλαδή για κάτι γλυκό. Αυτός ο «κύκλος ζάχαρης» τροφοδοτεί τις λιγούρες. Η λύση είναι πιο ισορροπημένα γεύματα που σταθεροποιούν το σάκχαρο.

Οι γευστικοί κάλυκες ζητούν κάτι διαφορετικό

Μετά από αρκετή ποσότητα αλμυρού ή πικάντικου φαγητού, η αίσθηση της γεύσης «κουράζεται» και ο οργανισμός μας αναζητά μια διαφορετική γευστική εμπειρία – συνήθως κάτι γλυκό.

Το φαινόμενο ονομάζεται «αισθητηριακός κορεσμός». Ένας τρόπος για να περιορίσουμε αυτήν την ανάγκη είναι να συνδυάζουμε στο κυρίως γεύμα όλες τις βασικές γεύσεις (γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό, ουμάμι).

Οι λιγούρες κορυφώνονται το βράδυ

Μελέτες δείχνουν ότι η επιθυμία για γλυκά και αλμυρά σνακ αυξάνεται σταδιακά μέσα στη μέρα και κορυφώνεται το βράδυ. Αυτό μπορεί να σχετίζεται τόσο με τον κιρκάδιο ρυθμό όσο και με τη μείωση του αυτοελέγχου λόγω νοητικής κόπωσης. Έτσι, όσο περνούν οι ώρες, είναι πιο δύσκολο να αντισταθούμε σε μια λιχουδιά.

Πώς να ικανοποιήσετε την ανάγκη για γλυκό με πιο υγιεινό τρόπο

Δεν υπάρχει λόγος να στερείστε εντελώς τα γλυκά, αφού μια μικρή ποσότητα μία στο τόσο δεν θα σάς βλάψει.

Αν θέλετε όμως πιο υγιεινές επιλογές, οι ειδικοί προτείνουν:

  • Ένα φρέσκο φρούτο
  • Τσάι με γεύση βανίλιας ή σοκολάτας
  • Ζεστή σοκολάτα με γάλα χαμηλών λιπαρών
  • Σορμπέ από κατεψυγμένα μούρα και λίγο κακάο
  • Παγωμένο γιαούρτι που θα φτιάξετε μόνοι σας

Επιλέγοντας τα παραπάνω θα ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκό χωρίς να φορτώσετε τον οργανισμό σας με περιττή ζάχαρη και θερμίδες.

Πηγή: Verywell health

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved