ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που δεν συνδυάζονται καλά με φάρμακα για τον διαβήτη και μπορεί να επηρεάσουν το σάκχαρο 

Η διαχείριση του διαβήτη δεν αφορά μόνο την επιλογή πιο υγιεινών τροφών, αλλά και την κατανόηση του πώς ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επηρεάσουν τη φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα για τον διαβήτη λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, όπως η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, η επιβράδυνση της πέψης ή η μείωση της απορρόφησης γλυκόζης. Ωστόσο, ορισμένες τροφές μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων.

Μπορεί να επιβραδύνουν την απορρόφηση, να προκαλέσουν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα ή να επιδεινώσουν παρενέργειες όπως ναυτία, πεπτική δυσφορία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ο καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να επιτευχθεί γνωρίζοντας ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε και με τι να τις αντικαταστήσετε. Ακολουθούν πέντε τροφές και ποτά που δεν συνδυάζονται καλά με φάρμακα για τον διαβήτη:

Υψηλά λιπαρά

Δεν είναι όλα τα λιπαρά επιβλαβή, αλλά η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα ή ανθυγιεινά λίπη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Τα γεύματα που περιέχουν πολύ υψηλά λιπαρά, επιβραδύνουν την πέψη. Σε αυτήν την περίπτωση, ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη μπορεί επίσης να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να δρουν. Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να προκαλέσει υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Τα άτομα που λαμβάνουν σκευάσματα GLP-1 μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, έμετο, φούσκωμα ή διάρροια, πιο έντονα όταν τρώνε τηγανητά φαγητά, πιάτα με κρέμα γάλακτος, επεξεργασμένα κρέατα ή πλούσια επιδόρπια. Για να μειώσετε αυτές τις επιπτώσεις, επικεντρωθείτε σε υγιή λίπη όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ελαιόλαδο, εξισορροπήστε τα γεύματα με φυτικές ίνες και αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παράλληλα με τα φάρμακα για τον διαβήτη.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλούν απότομες αυξήσεις στη γλυκόζη του αίματος, καθιστώντας πιο δύσκολο για τα φάρμακα για τον διαβήτη να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα. Προϊόντα όπως γλυκά, αναψυκτικά, ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού, μιλκσέικ, συσκευασμένα επιδόρπια και χυμοί φρούτων μπορούν να κατακλύσουν το σώμα με γλυκόζη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα τρόφιμα δεν εμποδίζουν τα φάρμακα για τον διαβήτη να δράσουν πλήρως, αλλά δημιουργούν μια μάχη μέσα στο σώμα. Μπορεί να παίρνετε φάρμακα για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα, ωστόσο τα ζαχαρούχα τρόφιμα αυξάνουν ξανά τα επίπεδα. Αυτό οδηγεί σε περισσότερες διακυμάνσεις και μεγαλύτερη δυσφορία.

Η επιλογή πηγών υδατανθράκων ολικής αλέσεως αντί για ζαχαρούχα προϊόντα βοηθά στη διατήρηση σταθερής γλυκόζης στο αίμα. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, οι φακές και τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν φυσικές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απελευθέρωση γλυκόζης και υποστηρίζουν την καλύτερη αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας

Οι υδατάνθρακες υψηλής επεξεργασίας συμπεριφέρονται όπως η ζάχαρη μόλις εισέλθουν στον οργανισμό. Τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα μπισκότα, τα κράκερ, τα πατατάκια, τα κρουασάν, οι σφολιάτες και το λευκό ρύζι διασπώνται γρήγορα. Αυτό προκαλεί ξαφνική αύξηση του σακχάρου στο αίμα λίγο μετά το φαγητό.

Εάν αποφασίσετε να τρώτε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ο συνδυασμός τους με πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πέψη. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής. Οι περισσότερες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβήτη συνιστούν την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων υδατανθράκων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως βρόμη, κινόα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, φακές και λαχανικά, γιατί υποστηρίζουν τη σταθερότητα του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν τα φάρμακα να δρουν πιο αποτελεσματικά.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη δρα ως διουρητικό. Τα άτομα που λαμβάνουν αναστολείς SGLT2, μια κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη που επίσης αυξάνουν την ούρηση για την απομάκρυνση της περίσσειας γλυκόζης, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση εάν καταναλώνουν υπερβολική καφεΐνη. Η υπερβολική αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, πονοκεφάλους και ηλεκτρολυτική ανισορροπία.

Η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (έως 400 mg την ημέρα) είναι γενικά ασφαλής. Ωστόσο, η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών, πολλών φλιτζανιών δυνατού καφέ ή μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την ούρηση και να ασκήσει επιπλέον πίεση στα νεφρά.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το ήπαρ ρυθμίζει τη γλυκόζη. Καταστέλλει την ικανότητα του ήπατος να απελευθερώνει αποθηκευμένο σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, ειδικά για άτομα που λαμβάνουν ινσουλίνη ή φάρμακα που διεγείρουν την απελευθέρωση ινσουλίνης.

Η κατανάλωση αλκοόλ με άδειο στομάχι αυξάνει ακόμη περισσότερο αυτόν τον κίνδυνο. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιδεινώσει τις συχνές παρενέργειες φαρμάκων, όπως η ναυτία ή η πεπτική δυσφορία. Για όσους λαμβάνουν φάρμακα που ήδη προκαλούν αφυδάτωση, το αλκοόλ προσθέτει περαιτέρω πίεση και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η αφυδάτωση ή η διαβητική κετοξέωση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα φάρμακα απορροφώνται ή διασπώνται στον οργανισμό, καθιστώντας τα λιγότερο αποτελεσματικά.

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved