ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βάζετε γάλα στον καφέ; Τι αλλάζει στις αντιφλεγμονώδεις του ιδιότητες

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο.

Έχει συνδεθεί μέσα από πολλές έρευνες με αξιοσημείωτα οφέλη υγείας, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Μια μελέτη έδειξε ότι η ανάμειξη γάλακτος στον καφέ μπορεί να ενισχύσει ορισμένα από αυτά τα οφέλη.

Η έρευνα έδειξε, ότι ο συνδυασμός καφέ και γάλακτος μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες φλεγμονής περισσότερο απ’ ό,τι ο σκέτος καφές.

Τι διερεύνησε η μελέτη;

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry, διερεύνησε πώς οι ενώσεις του καφέ αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του γάλακτος και αν αυτό επηρεάζει την μετρήσιμη αντιφλεγμονώδη δράση του τόσο σε εργαστηριακά μοντέλα όσο και σε ανθρώπους.

Βασικά στοιχεία από την έρευνα:

  • Ο καφές περιέχει ενώσεις όπως χλωρογενικά οξέα και άλλες πολυφαινόλες γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Οι πρωτεΐνες του γάλακτος (ιδιαίτερα η καζεΐνη) μπορούν να συνδεθούν με τις ενώσεις του καφέ, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη βιοδραστικότητά τους.
  • Σε ελεγχόμενα πειράματα, ο συνδυασμός γάλακτος και καφέ έδειξε μεγαλύτερες επιδράσεις έναντι δεικτών φλεγμονής από τον σκέτο καφέ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα σχετίζονται με βιολογικούς δείκτες φλεγμονής και όχι άμεσα με τα κλινικά αποτελέσματα της νόσου.

Πώς αλλάζει η προσθήκη γάλακτος τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του καφέ;

1. Αλληλεπίδραση μεταξύ πρωτεϊνών γάλακτος και ενώσεων καφέ

Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στα κύτταρα. Όταν προστίθεται γάλα:

  • οι πρωτεΐνες γάλακτος (καζεΐνη και ορός γάλακτος) συνδέονται με τις πολυφαινόλες του καφέ
  • αυτή η σύνδεση μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο απορροφώνται και μεταβολίζονται οι επιμέρους ενώσεις
  • ορισμένα τέτοια σύμπλοκα φαίνεται να εμφανίζουν ενισχυμένες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις (σε in vitro εργαστηριακές μετρήσεις)

Οι εργαστηριακές αναλύσεις στην μελέτη ανέφεραν υψηλότερη αναστολή φλεγμονωδών οδών, όταν εξετάστηκαν μείγματα γάλακτος-καφέ σε σύγκριση με τον σκέτο καφέ.

2. Αντιφλεγμονώδεις δείκτες σε ανθρώπους

Οι μετρήσεις σε συμμετέχοντες έδειξαν:

  • μέτριες αλλά σταθερές αλλαγές στους κυκλοφορούντες φλεγμονώδεις βιοδείκτες μετά την κατανάλωση καφέ με γάλα
  • αυτές οι επιδράσεις ήταν μεγαλύτερες από εκείνες, που παρατηρήθηκαν μετά την κατανάλωση σκέτου καφέ

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι αυτές οι αλλαγές βασίζονταν σε βιοδείκτες και δεν συνδέονταν άμεσα με συγκεκριμένα αποτελέσματα υγείας (π.χ., χαμηλότερα ποσοστά καρδιακής προσβολής).

Γιατί η φλεγμονή έχει σημασία για την υγεία

Η χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού συνδέεται με μια ποικιλία μακροχρόνιων παθήσεων όπως:

  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτης τύπου 2
  • νευροεκφυλιστικές διαταραχές
  • ορισμένοι καρκίνοι

Η ακόμα και μέτρια μείωση των προφλεγμονωδών μεσολαβητών έχει προταθεί ως μια οδός μέσω της οποίας η διατροφή επηρεάζει τον κίνδυνο ασθένειας. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ αποτελούν έναν προτεινόμενο τέτοιο μηχανισμό για τις παρατηρούμενες συσχετίσεις του με ορισμένες μειώσεις χρόνιων παθήσεων σε πληθυσμιακές μελέτες.

Τι σημαίνει αυτό για τους λάτρεις του καφέ

Το γάλα μπορεί να ενισχύσει ορισμένες βιοδραστικές ιδιότητες του ροφήματος

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η προσθήκη γάλακτος δεν εξουδετερώνει τις ευεργετικές ενώσεις του καφέ και μπορεί, σε συγκεκριμένα πλαίσια, να ενισχύσει την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Για τα άτομα που συνηθίζουν να βάζουν γάλα στον καφέ, αυτό παρέχει διαβεβαίωση ότι η προσθήκη γάλακτος είναι πιθανό να μην μειώσει, αλλά να ενισχύσει, ορισμένες επιπτώσεις που σχετίζονται με την υγεία.

Οι επιδράσεις είναι μέτριες, όχι θεραπευτικές

Είναι σημαντικό να τεθούν τα αποτελέσματα στο σωστό πλαίσιο:

  • οι παρατηρούμενες αλλαγές ήταν μέτριες μετατοπίσεις βιοδεικτών, όχι κλινικά τελικά σημεία
  • η μελέτη δεν έδειξε ότι ο καφές με γάλα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών
  • οι ατομικές αντιδράσεις ποικίλλουν: η γενετική, η συνολική διατροφή, το μικροβίωμα του εντέρου και ο τρόπος ζωής παίζουν όλα σημαντικό ρόλο

Έτσι, αν και ενδιαφέροντα, τα αποτελέσματα δεν δικαιολογούν τη χρήση καφέ με γάλα ως ιατρική παρέμβαση κατά της φλεγμονής.

Υπάρχουν λόγοι για να επιλέξετε σκέτο καφέ;

Παραμένουν ορισμένα ερωτήματα σχετικά με το πώς το γάλα επηρεάζει:

  • τη βιοδιαθεσιμότητα των αντιοξειδωτικών
  • τη δυναμική απορρόφησης στο έντερο
  • την επίδραση διαφορετικών τύπων γάλακτος (αγελαδινό γάλα, φυτικά γάλατα κ.λπ.)

Άλλες μελέτες που δεν επικεντρώνονται στη φλεγμονή έχουν υποδείξει ότι οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορούν μερικές φορές να μεταβάλουν την αντιοξειδωτική ικανότητα των ενώσεων του καφέ, αν και όχι απαραίτητα με επιβλαβή τρόπο. Αυτό που παραμένει σταθερό είναι ότι:

  • ο καφές με μέτρο είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες
  • η ατομική ανοχή (π.χ. δυσανεξία στην λακτόζη) θα πρέπει να καθοδηγεί την επιλογή ροφήματος

Συχνές Ερωτήσεις

Η προσθήκη γάλακτος κάνει τον καφέ πιο υγιεινό;

Η μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να ενισχύσει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, αλλά δεν αποδεικνύει μεγαλύτερο συνολικό όφελος για την υγεία.

Είναι η επίδραση αρκετά ισχυρή για να αποτρέψει ασθένειες;

Όχι. Τα ευρήματα βασίζονται σε βιοδείκτες, όχι στην κλινική πρόληψη ασθενειών.

Έχει σημασία ο τύπος γάλακτος;

Η μελέτη επικεντρώθηκε στο γάλα από γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι επιδράσεις των φυτικών γαλακτοκομικών προϊόντων είναι λιγότερο σαφείς.

Πρέπει όλοι να προσθέτουν γάλα στον καφέ τους;

Όχι απαραίτητα. Όσοι έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή αλλεργίες στο γάλα θα πρέπει να επιλέγουν εναλλακτικές λύσεις και να επικεντρώνονται στα συνολικά διατροφικά πρότυπα.

Μπορεί ο καφές να αντικαταστήσει τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα;

Όχι. Ο καφές δεν υποκαθιστά την ιατρική περίθαλψη.

Συμπέρασμα

Μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός γάλακτος με καφέ μπορεί να ενισχύσει ορισμένες αντιφλεγμονώδεις δράσεις των ενώσεων του καφέ, σε σύγκριση με την κατανάλωση σκέτου καφέ. Αν και αυτό δεν αποδεικνύει άμεση προληπτική δράση κατά των ασθενειών, υποδηλώνει ότι η δημοφιλής συνήθεια της προσθήκης γάλακτος δεν είναι μόνο καλοήθης, αλλά μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα βιοδραστικά συστατικά του καφέ με ουσιαστικούς τρόπους.

Όπως συμβαίνει με όλες τις διατροφικές γνώσεις, η ατομική κατάσταση υγείας και τα ευρύτερα διατροφικά πρότυπα έχουν την μεγαλύτερη σημασία.

Πηγές:
studyfinds.org
news.ku.dk

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved