ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΕΙΚ: Ληξιπρόθεσμα & έλεγχοι υποβολών ταλανίζουν τις Ιδιωτικές Κλινικές

Εν αναμονή και των δικών τους πληρωμών και δη των ληξιπρόθεσμων οι οποίες χρονολογούνται ακόμη και πριν το 2012 βρίσκονται οι εκπρόσωποι των Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς ενώ ξεκίνησε να ομαλοποιείται η διαδικασία τακτοποίησης των οφειλών (ιδιαίτερα από τα νοσοκομεία στους προμηθευτές και στην φαρμακοβιομηχανία) ο κλάδος δεν έχει δει ακόμη το χρώμα του χρήματος.

Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) Γρηγόρης Σαραφιανός υπάρχουν οφειλές πριν το 2012 αλλά όπως βλέπουμε είναι μάλλον δύσκολο να λάβουμε τα χρήματα αυτά (σημειωτέον πρόκειται για ποσό της τάξης των 135 εκατ. ευρώ) καθώς είναι ανέλεγκτα ποσά. Πρόκειται για οφειλές κυρίως του ΙΚΑ, αλλά και του ΤΣΑΥ και του Οίκου του Ναύτου. Ο κ. Σαραφιανός, μας θυμίζει ότι η πληρωμή αυτή, κατοχυρώθηκε με τον Νόμο του Λυκουρέντζου (31-12-14) ωστόσο το γεγονός ότι είναι ανέλεγκτα τιμολόγια, επιβάλλει νομοθετική ρύθμιση.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος των Ιδιωτικών Κλινικών πληρώθηκε τελευταία μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 επομένως υπάρχουν και καινούριες οφειλές οι οποίες κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι καθώς αγγίζουν περί τα 28 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της ΠΕΙΚ προσανατολίζονται να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας τον νόμο που αφορά στο νέο έλεγχο των υποβολών από την 1η Ιανουαρίου 2016 των τιμολογίων που έχει ξεκινήσει ο ΕΟΠΥΥ. Και ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι ο νέος αυτός τρόπος εξασφαλίζει ταχύτητα και διαφάνεια, ο κ. Σαραφιανός, αναφέρει ότι η στατιστική επιστήμη συγκρούεται με την ιατρική, ενώ πρόκειται για έναν πολύπλοκο τρόπο και γραφειοκρατικό (με πληθώρα χαρτιών, σφραγίδων κλπ) την ώρα που μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά και απροβλημάτιστα. Το βασικότερα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΙΚ, είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ, δεν αποδέχεται τις υπογραφές των ιδίων ελεγκτών γιατρών που αποδέχθηκαν τις νοσηλείες. Θεωρούμε ότι το σύστημα με τον τρόπο αυτόν, είναι αδιαφανές, σημειώνει ο κ. Σαραφιανός, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Διαβάστε ακόμη:

Έξαλλοι οι πάροχοι με τον νέο τρόπο ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ - Απαράδεκτο χαρτοβασίλειο στην ψηφιακή εποχή

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Αργή & προβληματική η διαδικασία των πληρωμών, στοχεύουμε σε νομικές ενέργειες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved