ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Έξαλλοι οι πάροχοι με τον νέο τρόπο ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ - Απαράδεκτο χαρτοβασίλειο στην ψηφιακή εποχή

Προχωρούν οι συζητήσεις με τους παρόχους υγείας και τον ΕΟΠΥΥ αναφορικά με τις νέες συμβάσεις και ειδικότερα τις συμβάσεις που αφορούν στα Διαγνωστικά εργαστήρια, στους γιατρούς και στις Ιδιωτικές Κλινικές.

Έξαλλοι οι πάροχοι με τον νέο τρόπο ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ - Απαράδεκτο χαρτοβασίλειο στην ψηφιακή εποχή

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 15 Ιουνίου, ωστόσο τα ερωτηματικά των παρόχων υγείας είναι πολλά. Σε δύο θέματα επήλθε σύγκλιση, στο ζήτημα που αφορά σε νοσηλείες της Γ’ θέσης και σε μία μείωση κατά 30% καθώς και στις αμοιβές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, τις οποίες θα καλύπτει ο ασθενής. Η διοίκηση του Οργανισμού ζήτησε από τους εκπροσώπους των Διαγνωστικών και των Κλινικών, να καλύψουν ένα ποσοστό των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ που θα αναλάβουν την υποχρέωση να υλοποιήσουν του ελέγχους των δαπανών σε real time, ωστόσο αυτό που τονίζουν οι πάροχοι (και είναι λογικό) είναι το γεγονός, ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Έντονα αντιδρούν επίσης οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών και των Κλινικών για τον νέο στατιστικό έλεγχο που ξεκινά ο ΕΟΠΥΥ (πρόκειται για την απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ αναφορικά με τον έλεγχο των δαπανών), Ο στατιστικός έλεγχος γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και όπως σχολιάζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε πως θα προχωρήσει το εγχείρημα αυτό, το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Θα ήταν προτιμότερο, να ακολουθήσουμε το επιτυχημένο και ώριμο παράδειγμα κάποιας Ευρωπαϊκής πόλης και όχι να ξεκινήσουμε κάτι τόσο σοβαρό από μηδενική βάση, σημειώνει. Παράλληλα, ο κ. Σαραφιανός, στηλιτεύει το γεγονός της απόφαση αυτής, η οποία απαιτεί άπειρα χαρτιά, εκ μέρους των παρόχων υγείας, την ώρα που ζούμε στην ψηφιακή εποχή και που όλα θα μπορούσαν να γίνουν απλά με το ηλεκτρονικό σύστημα.

bigstock Laptop On Desk Office And Grap 95098094

Να θυμίσουμε, σύμφωνα με το ΦΕΚ, η απόφαση αυτή αφορά όλους τους παρόχους υγείας, πλην των φαρμακοποιών και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, ενώ ειδικότερα αφορά τα έτη 2012 -2015.

Πάντως σε μία τόσο δύσκολη οικονομικά εποχή, το να μπαίνουν για ακόμη μία φορά προσκόμματα (με την λογική του χαρτοβασιλείου) κάθε άλλο παρά δίκαιο είναι και καταδεικνύει πόσο πίσω είμαστε στην χώρα μας όταν το κράτος οφείλει και πρέπει να πληρώσει. Οι ιδιώτες πάροχοι υγείας, όλοι οι πάροχοι, έχουν βάλει τεράστια πλάτη στα χρόνια της κρίσης για το σύστημα υγείας και είναι άδικο να μην μπορούν να πληρωθούν άμεσα και να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους οι οποίες έχουν μείνει στην μέση με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητά τους, ή να μην μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρηματία που του χρωστά ο ΕΟΠΥΥ περισσότερα από όσα σχεδιάζει να επενδύσει, είναι ο κ. Ευάγγελος Σπανός, επικεφαλής της Βιοιατρικής, ο οποίος υλοποιεί επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι οφειλές του Οργανισμού προς αυτόν, ανέρχονται σε 18 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Βιοιατρικής, προχώρησε στη λειτουργία πέντε νέων διαγνωστικών μονάδων στο Μενίδι, στη Νέα Σμύρνη, στον Άγιο Στέφανο, στην Πεύκη και στα Μελίσσια. Κάθε μία από τις δομές έχουν εμβαδόν από 1.000 έως 2.500 τετραγωνικά μέτρα και διαθέτουν όλα τα διαγνωστικά μέσα, όπως αξονικούς και μαγνητικούς τομογράφους. Ο όμιλος επίσης, όπως ανακοίνωσε πριν από τρεις ημέρες παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της GE Healthcare Ευρώπης Jean - Michel Malbrancq προχώρησε και στην εγκατάσταση της τελευταίας γενιάς ποζιτρονικής υπολογιστικής τομογραφίας PET/CT Discovery IQ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του πρώτου αθόρυβου μαγνητικού τομογράφου MR Optima 450W, 1,5 Tesla. Πρόκειται για επενδύσεις της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες δημιουργούν 200 νέες θέσεις εργασίας.

Διαβάστε ακόμη:

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

ΕΟΠΥΥ και Κλινικές παίζουν ξύλο για τις πληρωμές: Αιτία, ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος