ΦΑΡΜΑΚO

ΜΗΣΥΦΑ: Έκρηξη Λουράντου για το άνοιγμα της αγοράς - Εκτός λογικής αυτά που ζητούν οι Θεσμοί

Την έκρηξη των φαρμακοποιών και ειδικότερα του προέδρου του ΠΦΣ κ. Κων. Λουράντου έχει προκαλέσει η απελευθέρωση της πώλησης των Μη υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και εκτός φαρμακείων (δηλαδή σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ). Το θέμα περιλαμβάνεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που ετοιμάζεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση μετά από αίτημα των δανειστών.

Λίγο πριν κλείσει η Β' Αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος (μάχη με τον χρόνο δίνει η κυβέρνηση), ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν απασχολήσει τα μέγιστα τους φαρμακοποιούς εδώ και μήνες επανέρχεται στο προσκήνιο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κλάδου.

Σε όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άλλωστε, το θέμα αυτό –που ουσιαστικά περιλαμβάνεται στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ απασχόλησε εντονότατα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Όπως κατήγγειλε μάλιστα μέσω ανάρτησής του στην προσωπική του σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, «οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση πράγματα που είναι όχι μόνο απαράδεκτα, αλλά εκτός λογικής, μη υλοποιήσιμα και οδηγούν τη χώρα έξω από κάθε αισιόδοξο σενάριο ανάπτυξης. Καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό και δένουν τη χώρα... χειροπόδαρα για πολλές δεκαετίες. Οι δανειστές ζητούν «πάση θυσία όλη την ύλη των ΜΗΣΥΦΑ των φαρμακείων, μεταβάλλοντας το φάρμακο από κοινωνικό επιστημονικό αγαθό, σε καταναλωτικό προϊόν» τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΦΣ, στέλνοντας σκληρό μήνυμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Λουράντος, μέσα από το μήνυμά του, εξαπολύει επίσης επίθεση στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις εταιρείες, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ έχει πέσει και πρέπει να αντικατασταθεί από νέα ύλη που μέχρι σήμερα δεν είχαν. Από την άλλη μεριά, οι εταιρείες δεν θα έλεγαν όχι σε μια αύξηση πωλήσεων μέσω των καταναλωτικών καναλιών».

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, θα μεταβληθούν τα φάρμακα σε καταναλωτικά προϊόντα προς όφελος των καρτέλ και εις βάρος των πολιτών.

Για την ιστορία να πούμε πως μια πρώτη γεύση αναφορικά με την απελευθέρωση φαρμακευτικών σκευασμάτων έχουν πάρει ήδη η αγορά και οι καταναλωτές με τα ΓΕΔΙΦΑ, όταν τον περασμένο Οκτώβριο οριστικοποιήθηκε η τελική λίστα με τα γενικής διάθεσης φάρμακα που θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ. Τα ΓΕΔΙΦΑ, 216 από τα συνολικά 1.582 μη συνταγογραφούμενα που κυκλοφορούν στην αγορά, αφορούν κυρίως σκευάσματα παρακεταμόλης. Η λίστα καταρτίστηκε από τον ΕΟΦ και για τα εν λόγω σκευάσματα δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Λουράντος, «δεν πρέπει βέβαια να διαφεύγει κανενός ότι τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και ως εκ τούτου μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, εάν ο καταναλωτής τα προμηθεύεται χωρίς τη συμβουλή ή την επίβλεψη του φαρμακοποιού αλλά ακόμα και αν οι συνθήκες διάθεσης είναι μη ελεγχόμενες». Τόσο ο κ. Λουράντος όσο και το σύνολο των φαρμακοποιών υποστηρίζουν με ζέση πως όλα τα φάρμακα πρέπει να δίνονται από το χέρι του φαρμακοποιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ο ΠΦΣ αναμένεται να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved