ΦΑΡΜΑΚO

Το Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 κατά 81%, σύμφωνα με μελέτη

Μια μελέτη της Clalit Health Services σχετικά με την επιτυχία της θεραπείας ασθενών με COVID-19 σε κίνδυνο με το αντιιικό φάρμακο Paxlovid έδειξε εντυπωσιακή μείωση που φτάνει το 81% στον κίνδυνο θανάτου από επιπλοκές του ιού και μείωση κατά 73% στις νοσηλείες μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου που δεν ήθελε να πάρει το φάρμακο.

Το Paxlovid μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19 κατά 81%, σύμφωνα με μελέτη

Γενικά γνωστός ως νιρματρεβίρη/ριτοναβίρη, ο από του στόματος αναστολέας πρωτεάσης έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Δεκέμβριο του 2021.

Εγκρίθηκε για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας COVID-19 σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά με θετικά αποτελέσματα άμεσων δοκιμών SARS-CoV-2 και τα οποία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας ή του θανάτου. Θα πρέπει δε να λαμβάνεται εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Δημοσιευμένη στο έγκριτο New England Journal of Medicine με τίτλο «Χρήση νιρματρελοβίρης και σοβαρές εκβάσεις COVID- 19 κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον», η τελευταία μελέτη είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι στιγμής σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Paxlovid. Η ομάδα Clalit, η οποία εξέτασε ασθενείς με COVID σε κίνδυνο ηλικίας 40 ετών και άνω, ανέλυσε τα δεδομένα σχετικά με την πρόληψη του θανάτου και της νοσηλείας χρησιμοποιώντας προηγμένα στατιστικά δεδομένα.

Η μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν έλαβε οικονομική ενίσχυση από καμία εταιρεία ή άλλο εξωτερικό έννομο συμφέρον, πραγματοποιήθηκε με βάση τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων της Clalit.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη

Η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον μεταξύ 9 Ιανουαρίου και 10 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Συνολικά 109.254 ασθενείς πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκ των οποίων 3.902 (4%) έλαβαν Paxlovid κατά την περίοδο της μελέτης. Μεταξύ ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, το ποσοστό νοσηλείας λόγω COVID-19 ήταν 14,7 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρωποημέρες μεταξύ των ασθενών που έλαβαν θεραπεία, σε σύγκριση με 58,9 περιπτώσεις ανά 100.000 ανθρωποημέρες μεταξύ των ασθενών που δεν έλαβαν θεραπεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας μεταξύ εκείνων με Όμικρον που έλαβαν το φάρμακο και εκείνων που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Δρ. Ronen Arbel, Ερευνητής Αποτελεσμάτων Υγείας στο Clalit Health Services και το Sapir College δήλωσε: «Η μελέτη μας έδειξε ότι η θεραπεία με νιρματρελβίρη συσχετίστηκε με 67% μείωση των νοσηλειών COVID-19 και μείωση 81% στη θνησιμότητα COVID-19 σε ασθενείς 65 ετών και άνω, κατά τη διάρκεια του κύματος της Όμικρον».

«Είμαστε ο ηγέτης της χώρας στην παροχή του Paxlovid σε σχετικούς ασθενείς», δήλωσε ο Δρ. Doron Netzer, επικεφαλής του τμήματος ιατρικής του Clalit. Στη συνέχει είπε: «Δόθηκε σε ασθενείς σε όλη τη χώρα, με ιατρικές ομάδες να παρακολουθούν τους ασθενείς που πήραν τα χάπια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θεραπεία με Paxlovid μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 και ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να επιτρέψει τη θεραπεία έσωσε πολλές ζωές».