ΦΑΡΜΑΚO

ΕΟΦ: Ανάκληση ειδικού τροφίμου και "καμπανάκι" για συμπλήρωμα για τα μάτια

Με δύο σημερινές του ανακοινώσεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) εφιστά προσοχή σε δύο προϊόντα.

ΕΟΦ: Ανάκληση ειδικού τροφίμου και "καμπανάκι" για συμπλήρωμα για τα μάτια
Bigstock

Η μία ανακοίνωση του ΕΟΦ αφορά το τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς GLUCERNA 1,5 kcal 500 ml. Σε αυτό ανακαλείται η παρτίδα 54425ΝΡ "λόγω της πιθανότητας αλλοίωσης του προϊόντος κατά την διαδικασία παραγωγής".

Η άλλη ανακοίνωση αφορά το προϊόν OCUVIT, "το οποίο διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής για την εξάλειψη της φλεγμονής των ματιών, την ξηροφθαλμία, την αποκατάσταση της όρασης κ.α. Το σκεύασμα αυτό δεν είναι γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του".

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το GLUCERNA

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την ανάκληση της παρτίδας 54425ΝΡ του τρόφιμου για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς GLUCERNA 1,5 kcal 500 ml, λόγω της πιθανότητας αλλοίωσης του προϊόντος κατά την διαδικασία παραγωγής.

Η εταιρεία ABBOTT LABORATORIES HELLAS, ως διανομέας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του και να αποσύρει την συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά.

Τα παραστατικά της ανάκλησης πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το OCUVIT

Ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στην παρουσίαση του προϊόντος OCUVIT, το οποίο διαφημίζεται στο διαδίκτυο ως συμπλήρωμα διατροφής για την εξάλειψη της φλεγμονής των ματιών, την ξηροφθαλμία, την αποκατάσταση της όρασης κ.α. Το σκεύασμα αυτό δεν είναι γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Το OCUVIT διακινείται διαδικτυακά μέσω ιστοσελίδων, όπως www.ypyp-fit.gr και www.harmoniqhealth.com, ενώ η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του δεν έχει έδρα στην Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι κατά την παραγγελία των προϊόντων μέσω των ιστοσελίδων, οι καταναλωτές καλούνται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε μια έτοιμη φόρμα παραγγελίας, χωρίς να γνωρίζουν ποιος διαχειρίζεται τα στοιχεία τους, ή την εταιρεία που έχει τη νόμιμη κυκλοφορία του προϊόντος.

Επισημαίνεται ότι το σκεύασμα ουδεμία σχέση έχει με τα συμπληρώματα διατροφής της ετ. ‘Bausch+Lomb’, ‘OCUVITE Complete’, ‘OCUVITE Lutein Premium’, και ‘OCUVITE Lutein FORTE’ που διακινούνται στην ελληνική αγορά από την ετ. ‘BAUSCH HEALTH ΕΛΛΑΣ Μον. Α.Ε.’, τα οποία είναι γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ συμπληρώματα διατροφής.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το OCUVIT, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.