ΦΑΡΜΑΚO

Συναγερμός ΕΟΦ για δύο συμπληρώματα: "Εξαιρετικά επικίνδυνο" το ένα - "Χωρίς έγκριση" το άλλο

Με σημερινές του ανακοινώσεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) εφιστά την προσοχή όλων για δύο φαρμακευτικά προϊόντα που διακινούνται (μεταξύ άλλων χωρών) και στην Ελλάδα.

Συναγερμός ΕΟΦ για δύο συμπληρώματα: "Εξαιρετικά επικίνδυνο" το ένα - "Χωρίς έγκριση" το άλλο

Adult Taking Medication Supplements Vitamins

Bigstock

Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΦ:

"...σύμφωνα με ενημέρωση των αρμόδιων αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ διακινείται στην Ελλάδα, το προϊόν DNP Dinitrophenol 250mg caps το οποίο περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το DNP είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό, αλλά δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012. Είναι μια τοξική ουσία που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων, καρδιακές προσβολές, έντονους εμετούς, ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις θανάτους. Το DNP είναι ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αποσυντεθεί υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις. Είναι τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com. Tο παραπάνω προϊόν κυκλοφορεί στις αγορές σαν συμπλήρωμα διατροφής.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ".

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το δεύτερο συμπλήρωμα:

"Ο ΕΟΦ ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Σουηδίας και μέσω του συστήματος Διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC), το προϊόν HERBOXA το οποίο προωθείται μέσω διαδικτύου από συγκεκριμένη ιστοσελίδα σαν συμπλήρωμα διατροφής προς τους καταναλωτές, προβάλλεται με ιατρικούς ισχυρισμούς και ισχυρισμούς υγείας που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση. Το προϊόν δεν διαθέτει σχετική έγκριση του ΕΟΦ και ως εκ τούτου το προϊόν αυτό δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται σε πολλές γλώσσες και η έδρα του e-trader είναι στη Γερμανία.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ."