ΟΜΟΡΦΙΑ

Ποιες παθήσεις προκαλούν αποχρωματισμό της επιδερμίδας

Οι παθήσεις που προκαλούν αποχρωματισμό της επιδερμίδας του προσώπου και έντονες δυσχρωμίες έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η πιο σοβαρή από αυτές είναι η λεύκη, μια επίκτητη μελαγχρωματική διαταραχή που καταστρέφει τα μελανοκύτταρα του δέρματος και των βλεννογόνων.

Τα σημάδια της λεύκης, κηλίδες, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως πολλά εκατοστά, μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, σε άλλους πιο αργά και σε άλλους γρηγορότερα.

Εμφανίζονται συχνότερα στα χέρια, τα πόδια, το λαιμό και το πρόσωπο - κυρίως γύρω από το στόμα και τα μάτια.

Η αιτία εμφάνισής της δεν έχει διαλευκανθεί, ωστόσο συνδέεται συχνά με διαταραχές αυτοάνοσης προέλευσης, με πιο συχνές του θυρεοειδούς.

Οι άνθρωποι που έχουν οικογενειακό ιστορικό λεύκης, ή ατομικό ιστορικό αυτοάνοσης νόσου έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση.

Στο 90% των περιπτώσεων τα πρώτα σημάδια εμφανίζονται μετά την ηλικία των 4 ετών, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακό όριο πάνω από το οποίο ο κίνδυνος μηδενίζεται.

Οι κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της λεύκης ταλαιπωρούν τους ασθενείς, ειδικά όταν εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κοινωνικό στιγματισμό. Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρουν από κατάθλιψη, εμφανίζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν ντροπή και φόβο, αποφεύγουν τις κοινωνικές και τις προσωπικές επαφές, με αποτέλεσμα τα περιθωριοποιούνται.

Εκτός από τη λεύκη όμως, ψυχολογική επιβάρυνση και μάλιστα μεγαλύτερη, προκαλεί η ροδόχρους ακμή.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν, προχώρησε σε σύγκριση των επιπτώσεων διαφόρων δερματικών διαταραχών που σχετίζονται με τον αποχρωματισμό του δέρματος του προσώπου ασθενών ηλικίας 20 ετών και άνω που αναζήτησαν θεραπεία, μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαρτίου 2020.

Στη μελέτη εξετάστηκαν διάφορες δερματικές διαταραχές, όπως το μέλασμα, οι φακίδες, η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση, η λεύκη, το ερύθημα που προκαλείται από την ακμή και η ροδόχρου ακμή.

Μετά τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για την ποιότητα της υγείας σε 8 τομείς, (μεταξύ αυτών η γενική υγεία, ο περιορισμός του ρόλου λόγω συναισθηματικών προβλημάτων και η ψυχική υγεία) και τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το μηνιαίο εισόδημα και την προθυμία να πληρώσουν για πλήρη θεραπεία της πάθησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με λεύκη, ερύθημα και ροδόχρου ακμή ανέφεραν σημαντικά χειρότερη ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τους ασθενείς με φακίδες ή μέλασμα.

Όσον αφορά τις βαθμολογίες γενικής υγείας, οι ασθενείς με λεύκη σημείωσαν τις χαμηλότερες τόσο συγκριτικά με τις άλλες ομάδες όσο και σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Μάλιστα οι περισσότεροι δήλωσαν διατεθειμένοι να πληρώσουν πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους για την πλήρη θεραπεία τους.

Οι ερευνητές πίστευαν ότι αυτό υποδήλωνε ότι οι ασθενείς αυτοί θεωρούσαν ότι η ασθένειά τους αντανακλούσε τη συνολική κακή γενική υγεία τους.

Οι ασθενείς με ροδόχρου ακμή επηρεάστηκαν ψυχικά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ασθενών και είχαν χειρότερη ποιότητα ζωής στους περισσότερους τομείς.

Η ροδόχρους ακμή χαρακτηρίζεται από ένα φάσμα σημείων που εμφανίζονται στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι ή το μέτωπο, όπως ερύθημα, τραχύτητα και φλεγμονώδες εξάνθημα που μοιάζει με ακμή.

Στα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνονται το κοκκίνισμα του προσώπου, ο ερεθισμός στα μάτια, η πάχυνση του δέρματος και η εμφάνιση οιδήματος. Η ροδόχρους ακμή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί, εκτός από το πρόσωπο, στο λαιμό, το στήθος, το κεφάλι και τα αφτιά.

Η ροδόχρους ακμή δεν θεραπεύεται και η αγωγή στοχεύει στη μείωση των συμπτωμάτων.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved