ΟΜΟΡΦΙΑ

Τρεις λόγοι που δεν χάνετε βάρος ενώ τρώτε υγιεινά και αθλείστε

Είναι σίγουρα πολύ απογοητευτικό να τρώτε υγιεινά και να αθλείστε, αλλά να μην βλέπετε τον αριθμό στη ζυγαριά να μειώνεται.

Τρεις λόγοι που δεν χάνετε βάρος ενώ τρώτε υγιεινά και αθλείστε

Απλές αλλαγές στη διατροφή ωστόσο, όπως η αύξηση της κατανάλωσης πρωτεϊνών και η αποφυγή των ποτών με ζάχαρη, μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Ο διατροφολόγος Δρ. Duane Mellor αποκαλύπτει τα βασικά εμπόδια στην προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.

Δεν τρώτε αρκετές πρωτεΐνες

Η πρόσληψη άφθονης πρωτεΐνης είναι το κλειδί για αλλάξει νούμερο η ζυγαριά.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση αρκετών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μακροθρεπτικά συστατικά - όπως κοτόπουλο, ψάρι και ρεβίθια - μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του μεγέθους της μερίδας.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ειδικά σε συνδυασμό με φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Δρ. Mellor πρόσθεσε: «Αν και η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης χορταστικών γευμάτων και της διατήρησης του βάρους δεν είναι τόσο ισχυρή, στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος, μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τις διατροφικές σας επιλογές και να διαχειρίζεστε καλύτερα το βάρος σας».

Δεν πρέπει όμως να προσέχετε μόνο την ποσότητα κρέατος και οσπρίων που τρώτε, αλλά και την ποιότητά τους.

Ο Δρ. Mellor εξηγεί ότι τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα φαγητά απ' έξω, τα έτοιμα γεύματα που ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων και τα γιαούρτια με γεύση φρούτων, είναι πιο εύπεπτα και δίνουν περισσότερες θερμίδες.

Αυτές οι τροφές είναι «πολύ επιθυμητές και λιγότερο ικανές να σας κρατήσουν χορτάτους».

Έτσι, η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να αντισταθείτε στα σνακ μεταξύ των γευμάτων και να χάσετε βάρος.

Κάνετε πολύ αυστηρή δίαιτα

Είναι λογικό κάποιος να θεωρεί ότι ένα άκαμπτο πρόγραμμα γευμάτων, είναι το κλειδί για την απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι η υπερβολική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να δυσκολέψει την απώλεια βάρους.

Ένας λόγος είναι ότι το να μην τρώτε, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κούραση και να μην έχετε δυνάμεις να κάνετε γυμναστική.

Ο Δρ. Mellor λέει: «Πιστεύεται ότι η υπερβολική μείωση της ποσότητας της τροφής και των θερμίδων, μπορεί να μειώσει την ποσότητα της ακούσιας δραστηριότητας και να επιβραδύνει την απώλεια βέρους».

Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας αντί λίπους.

Για να χάσετε βάρος με ασφάλεια και σταθερότητα, οι ειδικοί συνιστούν να κόψετε 500 θερμίδες την ημέρα, που σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να παίρνουν περίπου 1.500 θερμίδες καθημερινά και οι άνδρες περίπου 2.000, προκειμένου να χάνουν μισό κιλό την εβδομάδα.

Οι ακραίες δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση μόλις 800 θερμίδων την ημέρα, οδηγούν στο να ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά.

Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις. Για κάποιους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 που προσπαθούν να ρίξουν τα επίπεδα σακχάρου, μια ολιγοθερμιδική δίαιτα με ιατρική επίβλεψη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι διαβητικοί με διαβήτη τύπου 2 που λάμβαναν 800 θερμίδες την ημέρα για έως και πέντε μήνες, έθεσαν την πάθηση σε ύφεση για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Μόνο η μέτρια μείωση των θερμίδων αποτελεί βιώσιμο τρόπο απώλειας βάρους , σύμφωνα με τον Δρα Mellor.

«Το κλειδί είναι να μην είστε πολύ σκληροί με το πώς αλλάζετε τη διατροφή σας, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να την ακολουθήσετε. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο δραστήριοι μπορείτε για να βοηθήσετε στη διατήρηση του ζωτικού άπαχου ιστού και των μυών στο σώμα σας» τονίζει.

Πίνετε τις θερμίδες

Πολλοί άνθρωποι που στο πλαίσιο μιας δίαιτας, τρώνε υγιεινά και ασκούνται, δεν χάνουν βάρος, επειδή πίνουν πολλά ροφήματα με ζάχαρη.

Μπορεί επίσης να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που προκαλεί αίσθημα πείνας, ακόμη και αν μόλις έχετε φάει.

Ο Δρ Mellor λέει: «Δεν φταίει απαραίτητα η αναλογία υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους για την απώλεια βάρους, αλλά το μοντέλο διατροφής που επιτρέπει σε κάποιον να τρώει υγιεινά και να μειώνει την ενεργειακή του πρόσληψη με βιώσιμο και οικονομικό τρόπο. Εάν καταναλώνετε ροφήματα με ζάχαρη, μπορεί να οδηγηθείτε στην πρόσληψη περισσότερων θερμίδων, καθώς το πιθανότερο είναι να μην αναγνωρίζετε την ενέργεια που προέρχεται από αυτά».

Είναι σημαντικό να πίνετε νερό ή ποτά χωρίς ζάχαρη για τη ρύθμιση της ενεργειακής πρόσληψης.

Οι μακροπρόθεσμες αλλαγές είναι καλύτερα διαχειρίσιμες και αποτελούν τον καλύτερο τρόπο διατήρησης του βάρους σας.

«Όταν κάποιος προσπαθεί να ελέγξει το βάρος του, είναι σημαντικό να υιοθετήσει μια υγιεινή διατροφή που μπορεί μνα ακολουθεί μακροπρόθεσμα. Μην εστιάζετε στο βάρος σας αλλά στο πώς θα καταφέρετε να βελτιώσετε την υγεία σας» καταλήγει.

Πηγή: Mail Online