ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τύπος προσωπικότητας και στυτική δυσλειτουργία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο τύπος της προσωπικότητάς σας συνδέεται με το πόσο καλά αποδίδετε στο σεξ, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Τύπος προσωπικότητας και στυτική δυσλειτουργία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι άνδρες με προσωπικότητα τύπου Δ, οι οποίοι είναι ντροπαλοί και απαισιόδοξοι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία.

Αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, είναι επιρρεπείς στην αμηχανία και δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί επίσης να είναι λιγότερο πρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια, γι' αυτό και πάσχουν από υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας.

Είναι τέλος λιγότερο πιθανό να ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Το ποσοστό των ανθρώπων με προσωπικότητα τύπου Δ σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ευρώπη εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 17 και 39%.

Οι επιστήμονες εξέτασαν 1.740 σεξουαλικά ενεργούς Ταϊβανέζους ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών, στους οποίους έγιναν ερωτήσεις σχετικά με την προσωπικότητα και τη σεξουαλική τους ζωή στο Διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 941 (54,1%) είχαν προσωπικότητα τύπου Δ.

Από όλους τους εθελοντές, το 15,9% (360 άνδρες) ανέφεραν μέτρια ή σοβαρή στυτική δυσλειτουργία.

Αλλά το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 19,4% (229 άνδρες) μεταξύ εκείνων που κατηγοριοποιήθηκαν ως τύπου Δ.

Όσοι είχαν αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, είχαν επίσης υψηλότερο βαθμό κατάθλιψης (17 στα 32), σε σύγκριση με τους άλλους συμμετέχοντες (13/32).

Ήταν λιγότερο δραστήριοι και είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές και να μην κάνουν υγιεινή διατροφή, παράγοντες που επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, ήταν λιγότερο πιθανό να συμβουλεύονται γιατρό όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Οι ερευνητές είπαν ότι δεν εξέτασαν το ιατρικό ιστορικό των συμμετεχόντων, το οποίο θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο στη στυτική δυσλειτουργία.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η στυτική δυσλειτουργία, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει το 20% των Βρετανών και των Αμερικανών, επιδεινώνει την ποιότητα ζωής των ανδρών και των συντρόφων τους.

Τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα στους ηλικιωμένους άνδρες, αλλά η διαταραχή δεν είναι «ασυνήθιστη» στους νεαρούς άνδρες, στη ζωή των οποίων θα μπορούσε να έχει «δραματική επίδραση», δήλωσαν οι ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Yang Ming Chiao Tung στην Ταϊπέι.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Σχετικές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ΣΔ, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στύσης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση The Journal of Sexual Medicine.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ