ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του περιστασιακού σεξ;

Έχουν γίνει αρκετές μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο το περιστασιακό σεξ επιδρά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Μια εκ των μελετών διαπίστωσε ότι το περιστασιακό σεξ σχετίζεται με την κακή ψυχολογία σε νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών αλλά η άποψη αυτή δεν είναι παγιωμένη καθώς το κάθε άτομο είναι μοναδικό.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις του περιστασιακού σεξ;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science αρκετοί άνθρωποι φαίνεται να νιώθουν ακόμη παγιδευμένοι στα στερεότυπα μιας άλλης εποχής. Συγκεκριμένα ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων πιστεύει πως οι γυναίκες που κάνουν περιστασιακό σεξ έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στη συνείδηση, όμως, των περισσοτέρων ανθρώπων για το ανδρικό φύλο δεν ισχύει αυτή η πεποίθηση.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας και επικεφαλής της έρευνας από το πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα Δρ. Krems η εν λόγω προκατάληψη δείχνει πως τα στερεότυπα δεν έχουν καταρριφθεί.

Η μελέτη

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να σχολιάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα ενός ανθρώπου 25 ετών χωρίς να είναι σαφές αν πρόκειται για γυναίκα ή άνδρα. Οι γυναίκες που είχαν ευκαιριακές σεξουαλικές επαφές κρίθηκε ότι έκρυβαν χαμηλή αυτοεκτίμηση κάτι που όπως δήλωσαν δεν ίσχυε για τους άνδρες.

Όταν τέθηκε η ερώτηση αν το άτομο που κάνει περιστασιακό σεξ είναι ένας ενήλικας με χαμηλή αυτοεκτίμηση οι συμμετέχοντες συνέχισαν να συνδέουν τη χαμηλή αυτοεκτίμηση με το φύλο.

Όπως είπε η Δρ.Krems: «Εξηγήσαμε στους συμμετέχοντες ότι οι γυναίκες που έκαναν ευκαιριακό σεξ το απολάμβαναν και ήταν ικανοποιημένες από την ερωτική τους ζωή. Ωστόσο, παρά τη διευκρίνηση οι συμμετέχοντες συνέχισαν να πιστεύουν ότι οι γυναίκες που έκαναν one night stand είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με αυτές που είχαν μονογαμικές σχέσεις, άσχετα αν δήλωναν ικανοποιημένες».

sex

Τα μικτά αποτελέσματα των ερευνών

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Perspectives on Sexual and Reproductive Health μελέτησε σεξουαλικά ενεργούς νεαρούς ενήλικες (μέση ηλικία 20,5 ετών). Περίπου το 20% είπε ότι η πιο πρόσφατη σεξουαλική τους επαφή ήταν περιστασιακή (29% άνδρες, γυναίκες 14%). Η ερευνητική ομάδα δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στην ψυχολογία όσων έκαναν περιστασιακό σεξ έναντι εκείνων που έκαναν σεξ με έναν σταθερό σύντροφο, ανεξαρτήτως φύλου. Οι ερευνητές δήλωσαν: «Οι νεαροί ενήλικες με περιστασιακές σεξουαλικές επαφές δεν φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο ψυχολογικό κίνδυνο από τους σεξουαλικά ενεργούς νεαρούς ενήλικες με πιο σταθερές σχέσεις».

Το 2014, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research μελέτησε ανύπαντρους, ετεροφυλόφιλους φοιτητές ηλικίας 18 έως 25 ετών. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών (18,6%) σε σχέση με τις γυναίκες (7,4%) δήλωσαν ότι είχαν κάνει περιστασιακό σεξ τον περασμένο μήνα. Σε αντίθεση με τη μελέτη του 2009, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξάρτητα από το φύλο, το περιστασιακό σεξ συνδέθηκε με αρνητικά συναισθήματα. Με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα η ερευνητική ομάδα κατέληξε λέγοντας: «Στους ενήλικες φοιτητές το περιστασιακό σεξ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της κακής ψυχολογίας».

Μια άλλη μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological & Personality Science, εκτιμά ότι τα μικτά αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών κρύβουν αρκετούς παράγοντες που παίζουν ενεργό ρόλο στα συναισθήματα που απορρέουν από το περιστασιακό σεξ. Η δε μελέτη έβγαλε το συμπέρασμα ότι ανεξαρτήτου φύλου τα άτομα που έκαναν περιστασιακό σεξ, ως επί το πλείστον, ένιωθαν καλά ψυχολογικά.

Καμία από τις μελέτες δεν διαπίστωσε σημαντική διαφορά στην ψυχολογία μεταξύ των ανδρών και των γυναικών από τις περιστασιακές σεξουαλικές επαφές. Πριν πραγματοποιηθούν αυτές οι έρευνες, θεωρήθηκε γενικά ότι η διάθεση των γυναικών ήταν πιο πιθανό να επηρεαστεί αρνητικά από το περιστασιακό σεξ από εκείνη των ανδρών, κυρίως επειδή οι πιθανές συνέπειες (κοινωνική διαπόμπευση, αίσθημα χρήσης/ κακοποίησης, εγκυμοσύνη κ.λπ.) φαίνεται να είναι πολύ περισσότερες. Ωστόσο, τα ευρήματα κάθε μελέτης ήταν συνεπή ανά φύλο, εκτός από ένα πράγμα: Περισσότεροι άνδρες από γυναίκες ανέφεραν ότι είχαν πρόσφατα επιδοθεί σε περιστασιακό σεξ (διπλάσιος αριθμός στην πρώτη μελέτη και υπερδιπλάσιος στη δεύτερη). Μια απλή εξήγηση, είναι ότι οι γυναίκες ορίζουν το «περιστασιακό σεξ» διαφορετικά από τους άνδρες επειδή είναι πιο πιθανό να θελήσουν τη συναισθηματική σύνδεση εκτός από τη σωματική εμπειρία.

Εάν η περιστασιακή σεξουαλική δραστηριότητα δεν παραβιάζει τον ηθικό σας κώδικα και τις πραγματικές σας ανάγκες, τότε πιθανότατα δεν θα είναι πρόβλημα για εσάς όσον αφορά τη διατήρηση της καλής σας ψυχολογίας. Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως ενδέχεται να πρέπει να διαχειριστείτε προβλήματα όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, συντρόφους που βλέπουν τη σχέση σας ως κάτι περισσότερο από περιστασιακή κ.λπ. Επίσης, θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία σας.

Στον αντίποδα εάν είστε συντηρητικοί ή τείνετε να προσκολλάστε συναισθηματικά σε οποιονδήποτε με τον οποίο αναπτύσσετε σωματική οικειότητα, τότε το περιστασιακό σεξ μπορεί να σας προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάθλιψη. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να ενταθούν εάν κάνετε περιστασιακό σεξ επειδή μεθύσατε, αναζητάτε εκδίκηση κ.λπ.

Εάν νιώθετε καλά μέσα από τις επιλογές σας, δεν βλάπτετε τον εαυτό σας, δεν δημιουργείτε φρούδες προσδοκίες στον/ στην παρτενέρ σας και το περίγυρό σας τότε δεν πρέπει να προβληματίζεστε.

Αντίθετα, εάν σας κατακλύζουν τα αρνητικά συναισθήματα και οι ενοχές θα πρέπει να σκεφτείτε ποιες είναι οι πραγματικές σας ανάγκες και να προσανατολισθείτε στο να τις πραγματοποιήσετε. Μπορείτε να εκμυστηρευτείτε όσα νιώθετε σε έναν καλό σας φίλο ή να αναζητήσετε την αρωγή ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

Πηγή:psychologytoday.com