ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Εφτά κανόνες για καλό σεξ μετά τα 50

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να βρίσκετε το σεξ λιγότερο ενδιαφέρον ή να εμφανίζονται προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη σεξουαλική σας ζωή.

Εφτά κανόνες για καλό σεξ μετά τα 50

Τέτοια είναι η μείωση της τεστοστερόνης, η στυτική δυσλειτουργία, η εμμηνόπαυση ή άλλα προβλήματα που μειώνουν τη λίμπιντο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακή σεξουαλική ζωή μετά τη μέση ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι η άνοια.

Ωστόσο, το σεξ μετά τα 50 δεν είναι ακατόρθωτο, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι μπορούν να έχουν υγιή και ευχάριστη σεξουαλική ζωή, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Η Δρ. Rena Malik, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, δίνει πρακτικές συμβουλές για καλό σεξ σε προχωρημένη ηλικία.

Δείτε τις επτά κορυφαίες συμβουλές της:

Πρωινό σεξ

Η τεστοστερόνη -η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη λίμπιντο- είναι υψηλότερη το πρωί και σταδιακά μειώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανότερο να έχετε περισσότερη τεστοστερόνη το πρωί, άρα και αυξημένη σεξουαλική ορμή.

Το πρωί είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είστε κουρασμένοι σε σύγκριση με το τέλος της ημέρας.

Μην αμελείτε την υγεία σας

H Δρ. Malik τονίζει ότι πρέπει να παρακολουθείτε τα φάρμακα που παίρνετε για τις παθήσεις σας, καθώς ορισμένα από αυτά μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική ορμή.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πάρτε το χρόνο σας

Καθώς μεγαλώνετε, η αυθόρμητη επιθυμία για σεξ, γίνεται λιγότερο συχνή. Αυτό συνεπάγεται όμως άμεση διέγερση στα ερεθίσματα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Σημαίνει απλώς ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο», λέει η Δρ. Malik. «Αφιερώστε χρόνο στα προκαταρκτικά όπου μπορείτε πραγματικά να νιώσετε ο ένας τον άλλον, να απολαύσετε ο ένας τον άλλον, με τρόπους διαφορετικούς που προηγούνται του διεισδυτικού σεξ».

Πειραματιστείτε με το σώμα σας

Καθώς μεγαλώνετε, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να φτάσετε σε οργασμό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα γεννητικά όργανα μπορεί να ανταποκρίνονται λιγότερο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κορύφωση.

Τα χαμηλά οιστρογόνα προκαλούν στις γυναίκες μειωμένη ροή αίματος και λίπανση, καθώς και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ. Τα προβλήματα του πυελικού εδάφους, τα οποία μπορεί να προκύψουν από παράγοντες όπως ο τοκετός, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα, καθώς οι μύες που υποστηρίζουν τον κόλπο δεν είναι τόσο δυνατοί.

Στους άνδρες, η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη εκσπερμάτιση, καθώς και σε στυτική δυσλειτουργία.

Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με διαφορετικά πράγματα που διεγείρουν διαφορετικές περιοχές του νωτιαίου μυελού. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών ή λιπαντικών για την αύξηση της διέγερσης στα γεννητικά όργανα και σε άλλες περιοχές του σώματος.

Λιπαντικό και σεξουαλικά βοηθήματα

Η κολπική ξηρότητα που ταλαιπωρεί τις γυναίκες λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, συχνά καθιστά αναγκαία τη χρήση λιπαντικών, λέει η Δρ. Malik.

«Η χρήση λιπαντικού μπορεί να κάνει το σεξ πολύ πιο ευχάριστο» σημειώνει.

Υπάρχουν επίσης βοηθήματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε την ισορροπία, την κινητικότητα, την αδυναμία ή την κούραση, παράγοντες που επηρεάζουν το σεξ από μια ηλικία και μετά.

Να είστε αισιόδοξοι

«Ο εγκέφαλος είναι το πιο ισχυρό όργανο στο σεξ», λέει η Δρ. Malik.

Έρευνα που εξέτασε τον τρόπο που σκέφτονται τα άτομα άνω των 40 ετών για τη σεξουαλική τους ζωή, διαπίστωσε ότι όσοι ήταν πιο αισιόδοξοι είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν «πιο συχνό και πιο ικανοποιητικό σεξ», όταν ρωτήθηκαν ξανά 10 χρόνια αργότερα.

Εξετάστε άλλες επιλογές

Εάν τα προβλήματα υγείας επιμένουν και δεν βλέπετε καμία βελτίωση, το παραδοσιακό σεξ μπορεί να μην είναι στις επιλογές σας.

Μπορείτε όμως να προκαλέσετε διέγερση με άλλους τρόπους, λέει η Δρ. Malik.

«Περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας χωρίς την προσδοκία διεισδυτικού σεξ. Μάθετε τι πραγματικά διεγείρει εσάς και τον σύντροφό σας και μπορείτε να επιτύχετε οργασμό ακόμη και χωρίς στύση».

Πηγή: Mail Online