ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εγκεφαλική απεικόνιση προβλέπει τη συμπεριφορά

Υπάρχει ένας και μόνο ασφαλής και αξιόπιστος τρόπος να προβλέψουμε το μέλλον και μάλιστα είναι άκρως επιστημονικός.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 70 επιστημονικές δημοσιεύσεις που αφορούσαν στις εφαρμογές της εγκεφαλικής απεικόνισης, όπως η Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (fMRI) και η ηλεκτροεγκεφαλογραφία, μη επεμβατικές εξετάσεις που καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γιατροί μπορούν να επιτύχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς εάν πρώτα εξετάσουν πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός τους.

Η εγκεφαλική απεικόνιση χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την εξερεύνηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ωστόσο δεν αποτελούν πρότυπη εξέταση για να διαπιστωθεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου ή για να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία για έναν ασθενή.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του CNN, η νέα μελέτη υποδεικνύει ότι οι διαθέσιμες τεχνολογίες στο πεδίο αυτό έχουν εξελιχθεί τόσο που οι θεραπευτικές προσεγγίσεις των ειδικών θα είναι πολύ πιο επιτυχείς εάν εφαρμόζεται συστηματικά η εγκεφαλική απεικόνιση στους ασθενείς.

Για παράδειγμα, όταν ένας ασθενής λαμβάνει αγωγή για ψυχικό νόσημα, όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, οι δείκτες επιτυχίας της θεραπείας δεν ξεπερνούν συνήθως το 50%, αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας John Gabrieli.

Ο καθηγητής Γνωστικών Νευροεπιστημών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) εκτιμά ότι η εγκεφαλική απεικόνιση θα καταρρίπτει εξ αρχής αρκετά από τα υποθετικά σενάρια που κάνει ο γιατρός ως προς τη θεραπεία που θα είναι πιθανώς πιο αποτελεσματική για έναν ασθενή.

Η εγκεφαλική απεικόνιση θα αποτελεί για το γιατρό ένα αντικειμενικό μέτρο αξιολόγησης για τις υποψήφιες θεραπείες και θα τον βοηθά να καταλήξει ποια θα είναι η πιο ευεργετική για ένα συγκεκριμένο ασθενή.

Παράλληλα, ο γιατρός θα γνωρίζει ποιες είναι οι πιθανές «αδυναμίες» του ασθενούς κι έτσι θα μπορεί να παρέμβει το συντομότερο δυνατό. Για παράδειγμα, η εγκεφαλική απεικόνιση θα φανερώνει αν ένας νέος είναι πιθανό να εθιστεί στα ναρκωτικά.

Οι πιθανές εφαρμογές της εγκεφαλικής απεικόνισης είναι άπειρες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ποια είναι η ιδανική μέθοδος διακοπής του καπνίσματος σε εξατομικευμένο επίπεδο, ποια μαθήματα ταιριάζουν περισσότερο σε κάθε μαθητή και ποιες είναι οι πιθανότητες να παρανομήσει ξανά ένας εγκληματίας που αποφυλακίζεται.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved