ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σοβαρές ασθένειες οδηγούν σε οστική απώλεια

Μία σοβαρή ασθένεια μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα σε οστική απώλεια, ανακάλυψε νέα έρευνα του University Hospital Geelong στην Αυστραλία.

Η έρευνα περιέλαβε 66 ηλικιωμένους που πέρασαν τουλάχιστον 24 ώρες σε αναπνευστήρα σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Ένα χρόνο αργότερα, οι ασθενείς είχαν 1,6% λιγότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη και 1,2% λιγότερη στα οστά του μηρού σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

Ο ερευνητής Neil Orford, του University Hospital Geelong στην Αυστραλία, δήλωσε ότι αυτή η οστική απώλεια μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια σοβαρή νόσος είναι δυνατόν να επιταχύνει την επαναρρόφηση των οστών. Ένα χρόνο μετά τη νοσηλεία, η επαναρρόφηση των ασθενών είχε ξαναγίνει φυσιολογική αλλά οι ασθενείς έμειναν με χαμηλότερη οστική πυκνότητα.

Η επίδραση της οστικής απώλειας εξαρτάται από την προηγούμενη οστική υγεία ενός ασθενούς, σημείωσαν οι ερευνητές. Η αλλαγή στην επαναρρόφηση πιθανόν έχει μεγαλύτερη επίδραση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Ο Orford δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει την ανάγκη διερεύνησης του ρόλου θεραπειών κατά της επαναρρόφησης για την πρόληψη της οστικής απώλειας σε σοβαρά άρρωστους ασθενείς κατά τη διάρκεια νοσηλείας και ανάρρωσης.

Ενώ η έρευνα περιέλαβε μόνο ασθενείς σε μονάδα εντατικής θεραπείας είναι πιθανό άλλοι νοσηλευόμενοι να εμφανίσουν παρόμοια οστική απώλεια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπόρωση: Η σιωπηρή νόσος που δεν έχει συμπτώματα – Τι να προσέξετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved