ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καθιστική ζωή και προσδόκιμο ζωής: Πόσο μειώνεται σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία

Πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η καθιστική ζωή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρδιαγγειακά νοσήματα, ανεξάρτητα από το αν κάποιος κάνει γυμναστική ή όχι.

Φαίνεται μάλιστα ότι όσο πιο πολύ κάθεται κάποιος και δεν κινείται στον εργασιακό του χώρο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει από πρόωρο θάνατο ανεξάρτητα από το αν είναι υπέρβαρος ή όχι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, η καθιστική ζωή για περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα ενοχοποιείται για το 3,8% των θανάτων από όλα τα αίτια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες συμπεριφοράς από 54 χώρες και ανακάλυψαν ότι ο χρόνος καθισιού ευθυνόταν για περίπου 433.000 ή 3,8% των θανάτων, σε αυτές τις χώρες.

Υπολόγισαν επίσης την επίδραση του μειωμένου χρόνου καθισιού, ανεξάρτητα από το αν αυτός μεταφραζόταν σε μέτρια ή έντονη φυσική δραστηριότητα.

Όπως διαπίστωσαν, ακόμη και μέτρια μείωση, της τάξης του 10% ή 30 λεπτά, στο μέσο χρόνο καθισιού, έχουν άμεση επίδραση στη θνησιμότητα από όλα τα αίτια στις 54 χώρες που μελετήθηκαν.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές (50% ή 2 ώρες λιγότερο καθισιό) θα οδηγούσαν σε τουλάχιστον 3 φορές λιγότερους θανάτους έναντι μείωσης κατά 10 έως 30%.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η μείωση του χρόνου καθισιού σε λιγότερο από 3 ώρες ημερησίως θα αύξανε το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 0,2 χρόνια, κατά μέσον όρο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Παλμοί καρδιάς & πρόωρος θάνατος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Γιατί δεν πρέπει να μετράτε τη χοληστερίνη νηστικοί

Η εξέταση αίματος που προλαμβάνει το έμφραγμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved