ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Τα μέτρα της κυβέρνησης - Τι ισχύει για άδειες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω αναστολής της λειτουργίας των σχολείων για την πρόληψη της διασποράς του κοροναϊού, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως δήλωσε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί άμεσα, θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Εκδίδεται άδεια ειδικού σκοπού για έναν από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου. Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, μόνο η μία θα προσμετράται ως άδεια του εργαζόμενου.

Εάν ο ένας γονέας λάβει άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, ανέφερε πως το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας.

Στην Πράξη Ειδικού Περιεχομένου που κυρώνει η κυβέρνηση προβλέπεται ενίσχυση των πιστώσεων του Υπουργείου Υγείας μέχρι όποιου ποσού απαιτηθεί.

«Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε επίσης πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρονιά για την ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού και ότι απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία.

Παράλληλα ενισχύεται ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για νέες προσλήψεις, όπως είπε ο κ. Πέτσας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για 14 ημέρες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια σε όλη τη χώρα.

Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία καθώς οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται έξαρση του ιού τις επόμενες ημέρες.

Τα κρούσματα σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 89, ενώ ένας 66χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Πάτρας.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved