ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Η τέταρτη δόση εμβολίου παρέχει έξτρα προστασία στους άνω των 60

Θετικά είναι τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και την έξτρα προστασία που παρέχει το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού.

Κορονοϊός: Η τέταρτη δόση εμβολίου παρέχει έξτρα προστασία στους άνω των 60

Η έρευνα δείχνει ότι η τέταρτη δόση προστατεύει τους άνω των 60 ετών περισσότερο από ό,τι η τρίτη τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Η ισραηλινή έρευνα, που αφορούσε την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022, όταν πια η Όμικρον ήταν κυρίαρχη στο Ισραήλ, δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England of Medicine", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για 182.122 άτομα άνω των 60 ετών που είχαν κάνει τρεις δόσεις και άλλα τόσα που είχαν κάνει τέσσερις δόσεις, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα της τρίτης με την τέταρτη δόση, η οποία είχε γίνει τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά.

Η έξτρα σχετική αποτελεσματικότητα 7 έως 30 μέρες μετά την τέταρτη δόση εκτιμήθηκε στο 45% έναντι του κινδύνου λοίμωξης, 55% έναντι της συμπτωματικής νόσου, 68% έναντι του κινδύνου νοσηλείας, 62% έναντι της σοβαρής νόσου και 74% έναντι του κινδύνου θανάτου. Η απόλυτη διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης δόσης ήταν περίπου 180 λιγότερες νοσηλείες λόγω Covid-19 ανά 100.000 άτομα και 69 λιγότερα περιστατικά βαριάς Covid-19 ανά 100.00 άτομα για όσους είχαν κάνει δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη συνολικά) δόση.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «η τέταρτη δόση του εμβολίου ήταν αποτελεσματική για τη μείωση του βραχυπρόθεσμου κινδύνου της Covid-19 μεταξύ όσων είχαν τρίτη δόση πριν τουλάχιστον τέσσερις μήνες». Προς διερεύνηση είναι πόσο διαρκεί η έξτρα προστασία της τέταρτης δόσης σε σχέση με την τρίτη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)