ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό πιο γρήγορα από ένα rapid τεστ - Μελέτη

Η μελέτη εξακολουθεί να δείχνει πολλά υποσχόμενη, ειδικά επειδή υποστηρίζεται από μια πληθώρα προηγούμενης βιβλιογραφίας.

Οι σκύλοι ανιχνεύουν τον κορονοϊό πιο γρήγορα από ένα rapid τεστ - Μελέτη

Σύμφωνα με μια νέα ακαδημαϊκή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, αυτό φαίνεται να ισχύει με την προϋπόθεση ότι ο σκύλος είναι επαρκώς εκπαιδευμένος.

Σκύλοι και COVID

Από την έναρξη της πανδημίας, πολλοί αναρωτήθηκαν αν ίσως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία του πιο πρόσφατου εχθρού του ανθρώπου, του νέου κορονοϊού.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι΄ αυτό, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η περίφημη όσφρηση που έχουν οι σκύλοι σύντροφοί μας.

Το τεστ ανίχνευσης της COVID-19 μπορεί να σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αναξιόπιστο. Ως εκ τούτου, για να σταματήσει η εξάπλωση της μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, απαιτείται μια αποτελεσματική και απρόσκοπτη μέθοδος για τον εντοπισμό του.

skylos

Η έρευνα

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς οι σκύλοι μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση της COVID-19.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Forensic Science International: Synergy διαπίστωσε ότι οι σκύλοι, εάν εκπαιδευτούν για ένα μήνα, θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον κορονοϊό με ακρίβεια 73%-93%.

Η συγκεκριμένη μελέτη ήταν η συνέχεια προγενέστερης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Global Health που μελέτησε σκύλους που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της COVID-19 στο διεθνές αεροδρόμιο Helsinki-Vantaa στη Φινλανδία. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τα σκυλιά ήταν ακριβή κατά 92%.

Μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε ότι οι σκύλοι ήταν ακριβείς σε ένα ποσοστό 82%-94%. Ωστόσο, η νέα μελέτη ισχυρίζεται ότι είναι ακριβής σχεδόν στο 100%.

Η μελέτη

Οι ερευνητές δούλεψαν με πέντε σκυλιά που είχαν εκπαιδευτεί να μυρίζουν τον κορονοϊό εξετάζοντας θετικά και αρνητικά τεστ για να δουν αν μπορούσαν να εντοπίσουν τον ιό.

Όσον αφορά την ανίχνευσή του ιού στα θετικά τεστ, τα σκυλιά ήταν πολύ ακριβή και γρήγορα στην απόκρισή τους. Οι αρνητικές δοκιμές ήταν λιγότερο ακριβείς, ενώ η ακρίβεια επιτεύχθηκε στο 91%. Αυτό θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στο ότι οι σκύλοι φαινομενικά ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν τη μόλυνση προτού μια δοκιμή PCR τη θεωρήσει θετική.

skylos.jpg

Πώς λειτουργεί

Υπάρχουν ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις, οι οποίες είναι αέρια που τείνουν να εκκρίνονται από το σώμα με τη μορφή αναπνοής, ιδρώτα ή σάλιου. Η COVID-19 έχει πτητικές οργανικές ενώσεις και περιέχουν πρωτεΐνες κορονοϊού.

Ο άνθρωπος είναι αδύνατον να τις εντοπίσει, ωστόσο ο σκύλος μπορεί εξαιτίας της οξυμένης όσφρησής του.

Οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση σκύλων για τον εντοπισμό του ιού σε χώρους όπως οίκοι ευγηρίας, αεροδρόμια, αθλητικές εκδηλώσεις και σχολεία. Ωστόσο, θα χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω έρευνες και δοκιμές.