ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πότε ο ιός της γρίπης μας προστατεύει από τον κορονοϊό

Ο ιός της γρίπης μπορεί να μας προστατεύσει από τον Covid εάν μολυνθούμε και από τους δύο ιούς ταυτόχρονα, προτείνει νέα μελέτη.

Πότε ο ιός της γρίπης μας προστατεύει από τον κορονοϊό

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η γρίπη μπορεί να καταστείλει τον SARS-CoV-2, σταματώντας την επίθεσή του στους πνεύμονες.

Το να μολυνθεί όμως κάποιος πρώτα από τον SARS-CoV-2 δεν φαίνεται να του προσφέρει καμία προστασία έναντι της γρίπης.

Οι ερευνητές δεν έχουν αποδείξεις ότι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό θα ήταν πιο ήπια αν κάποιος κολλούσε τον ιό της γρίπης λίγες μέρες πριν.

Υποστηρίζουν ωστόσο, ότι η συλλοίμωξη «δεν αποτελεί μια διαφαινόμενη απειλή για την ανθρωπότητα».

Ποντίκια που μολύνθηκαν και με τους δύο ιούς ταυτόχρονα δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες χειρότερης έκβασης.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έρχεται εν μέσω ανησυχιών για διπλή έξαρση του κορονοϊού και του ιού της γρίπης αυτό τον χειμώνα.

Η Αυστραλία πλήττεται αυτή την περίοδο από τη χειρότερη επιδημία γρίπης εδώ και χρόνια, αυξάνοντας την ανησυχία ότι η ίδια κατάσταση θα «χτυπήσει» και το βόρειο ημισφαίριο.

Η γρίπη ουσιαστικά καταπνίγηκε από τους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για την καταπολέμηση του Covid, πράγμα που σημαίνει ότι οι Αυστραλοί έχουν μικρή ανοσία στον ιό που την προκαλεί.

Εν τω μεταξύ, ο SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να μεταδίδεται επιβαρύνοντας τα συστήματα υγείας.

Στη διάρκεια της πανδημίας οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η flurona, ο συνδυασμός εποχικής γρίπης (flu) και Covid-19 (coronavirus), διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.

Το πρώτο κρούσμα Flurona, έκανε την εμφάνισή του στην εκπνοή του 2021 στο Ισραήλ.

Ο καθηγητής Benjamin tenOever, συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω μελέτες για τις συλλοιμώξεις.

Οι δοκιμές της ομάδας του σε χάμστερ που είχαν μολυνθεί και με τους δύο ιούς, υποδεικνύουν ότι η συλλοίμωξη δεν οδήγησε σε χειρότερη έκβαση της υγείας τους, ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία είχαν μολυνθεί.

Οι ίδιες δοκιμές αποκάλυψαν ότι τα χάμστερ που είχαν προσβληθεί από γρίπη είχαν χαμηλότερα επίπεδα SARS-CoV-2 από τις άλλες ομάδες.

Επιπλέον, αυτή η κατασταλτική επίδραση στον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 βρέθηκε να διαρκεί μια εβδομάδα αφότου το σώμα των τρωκτικών είχε καταπολεμήσει τη γρίπη.

«Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν την παρουσία παραγόντων εγγενών ή που προκαλούνται από τον ιό της γρίπης Α, που μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη του SARS-CoV-2», είπε ο καθηγητής tenOever.

«Παραμένει πάντως ασαφές εάν αυτή η επίδραση παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ταυτόχρονη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2 και τη γρίπη Α δεν αποτελεί διαφαινόμενη απειλή για την ανθρωπότητα».

Η μελέτη εξέτασε μόνο τον ένα τύπο γρίπης.

Και οι δύο ιοί, της γρίπης και ο SARS-CoV-2, πολλαπλασιάζονται στους πνεύμονες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Virology.