ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνδρες και νοσηλεία λόγω Covid: Ο ρόλος της τεστοστερόνης

Οι άνδρες που μολύνονται από κορονοϊό και έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστούν νοσηλεία, συγκριτικά με όσους έχουν φυσιολογικά επίπεδα της εν λόγω ορμόνης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Άνδρες και νοσηλεία λόγω Covid: Ο ρόλος της τεστοστερόνης

Οι ερευνητές των ιατρικών σχολών των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον και Σεντ Λούις, ανέλυσαν στοιχεία για 723 άνδρες που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Οι 427 είχαν φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης (300 έως 1.000 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο), οι 116 χαμηλά, ενώ οι 180 είχαν στην αρχή χαμηλά επίπεδα αλλά μετά τα είχαν αυξήσει μέσω ορμονοθεραπείας, οπότε είχαν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα όταν έπαθαν λοίμωξη Covid-19.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι με χαμηλή τεστοστερόνη, είχαν περίπου δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευθούν. Αν όμως οι άνδρες με τεστοστερόνη αρχικά κάτω του φυσιολογικού, είχαν κάνει ορμονοθεραπεία στη συνέχεια, τότε δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η χαμηλή τεστοστερόνη (κάτω των 200 νανογραμμαρίων) αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για νοσηλεία λόγω Covid-19, ανάλογης σοβαρότητας με τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και τη χρόνια πνευμονοπάθεια. Γι’ αυτό θεωρούν ότι οι άνδρες με πολύ χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, θα είναι καλύτερα προστατευμένοι από τον κορονοϊό, αν αυξήσουν τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους με ειδική ορμονοθεραπεία.

«Είναι πολύ πιθανό η Covid-19 να ήρθε για να μείνει. Οι νοσηλείες εξαιτίας της εξακολουθούν να είναι πρόβλημα και θα συνεχίσουν να είναι πρόβλημα μελλοντικά, επειδή ο ιός συνεχώς εξελίσσει νέες παραλλαγές που διαφεύγουν της ανοσίας. Από την άλλη, το ένα τρίτο των ανδρών άνω των 30 έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Η μελέτη μας δίνει έμφαση σε αυτόν τον σημαντικό παράγοντα κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής ιατρικής Αμπινάβ Ντιγουάν από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον.

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία, καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης και μνήμης, χρόνια κόπωση, απώλεια μυϊκής δύναμης και γενικότερα χαμηλή ευεξία.

Όταν η ποιότητα ζωής ενός άνδρα επηρεάζεται αρκετά, συνήθως καταφεύγει σε ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Όταν όμως τα συμπτώματα είναι ακόμη σχετικά ήπια, τότε οι γιατροί διστάζουν να χορηγήσουν τέτοια θεραπεία, επειδή υπάρχουν ανησυχίες για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και καρδιοπάθειας. Oι άνδρες με μη θεραπευμένη-και πιθανώς μη διαγνωσμένη- χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να κινδυνεύσουν περισσότερο από βαριά Covid-19.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι θα ήταν συνετό να δούμε τα επίπεδα τεστοστερόνης, ιδίως στους ανθρώπους με συμπτώματα που αποτελούν ένδειξη για χαμηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης, και μετά να προβούμε σε μια εξατομικευμένη θεραπεία, συζητώντας τα υπέρ και τα κατά μιας ορμονοθεραπείας», δήλωσε ο δρ Ντιγουάν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Network Open.