ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία της καρδιάς των εφήβων

Οι εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα, λεωφορεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μπορεί να προκαλούν ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς στους εφήβους, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αιφνίδιου θανάτου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία της καρδιάς των εφήβων

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 80% των 17χρονων που κατοικούσαν στις πόλεις που παρακολούθησαν είχαν αρρυθμία. Η αιτία είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα σωματίδια των καυσαερίων που εισέρχονται στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας φλεγμονή.

Η ποιότητα του αέρα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί σημαντικά από τις δεκαετίες του '70 και του '80, αλλά πολλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ρύποι που εκπέμπονται από τα οχήματα και τη βιομηχανία εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αναπνέουν καθημερινά ανθυγιεινό αέρα.

Είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι οι έφηβοι μπορεί να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Προηγούμενες μελέτες είχαν διαπιστώσει ότι αυτό ισχύει μόνο για τους ενήλικες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν εκ νέου δεδομένα μελέτης -Penn State Child Cohort Study- που ολοκληρώθηκε το 2017.

Σε αυτή συμμετείχαν περίπου 700 παιδιά ηλικίας μεταξύ έξι και 12 ετών από το Χάρισμπουργκ της Πενσυλβάνια, τα οποία υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο.

Επτάμισι χρόνια αργότερα, όταν ήταν δηλαδή περίπου 17 ετών, επαναξιολογήθηκε η υγεία της καρδιάς τους.

Κάθε παιδί είχε εκτεθεί σε περίπου 17 μικρογραμμάρια σωματιδίων (ug/m3 — PM2,5) ατμοσφαιρικής ρύπανσης την ημέρα, που είναι το μισό του ασφαλούς ορίου που έχει οριστεί από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των Η.Π.Α.

Τα παιδιά έφεραν επίσης μια συσκευή για την παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και μια άλλη για την 24ωρη παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού τους.

Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί είναι πρόωρες συσπάσεις του καρδιακού μυός, που συχνά περιγράφονται ως κολπικές έκτακτες συστολές.

Οι ερευνητές αναζήτησαν δύο τύπους: έκτακτες κολπικές συστολές, όταν δηλαδή οι επάνω κοιλότητες της καρδιάς συστέλλονται πρόωρα, και πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις, όταν οι κοιλίες -κάτω θάλαμοι- συστέλλονται πρόωρα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 79% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της 24ωρης περιόδου μελέτης.

Από αυτούς, το 48% είχαν και τους δύο τύπους, το 40% είχαν μόνο έκτακτες κολπικές συστολές και το 12% είχαν μόνο έκτακτες κοιλιακές συστολές.

Δεν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσης των μικροσωματιδίων και του αριθμού των ακανόνιστων συστολών.

Όσοι υποφέρουν από ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς μπορεί να αισθάνονται ταχυκαρδία ή φτερούγισμα στο στήθος.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και λιποθυμία.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.

Ο Δρ. Fan He, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι παρατηρήσαμε τόσο σημαντική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις καρδιακές αρρυθμίες, ενώ η ποιότητα του αέρα ήταν εντός των ορίων που έχουν τεθεί. Αυτό υποδηλώνει ότι οι έφηβοι που ζουν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ρύπανσης, όπως των πόλεων, διατρέχουν ακόμη υψηλότερο κίνδυνο».

Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, συνιστά τη χρήση μάσκας και να την αποφυγή της έντονης σωματικής δραστηριότητας όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά, όπως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μελέτη του 2017 συνέδεσε την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση με περισσότερους από επτά εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.