ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξύλινη σανίδα κοπής: Πώς να την απολυμάνετε και να τη διατηρήσετε σαν καινούργια

Στις περισσότερες κουζίνες υπάρχει μια ξύλινη επιφάνεια κοπής, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο χρηστικά εργαλεία της νοικοκυράς. 

Ξύλινη σανίδα κοπής: Πώς να την απολυμάνετε και να τη διατηρήσετε σαν καινούργια

Μια ξύλινη σανίδα κοπής είναι ιδανική για να κόψετε τα τρόφιμα που χρειάζεστε για το μαγείρεμα καθώς και για να σερβίρετε μια ποικιλία τυριών ή αλλαντικών. Είναι σημαντικό ωστόσο να γνωρίζετε πώς να την καθαρίσετε σωστά προκειμένου να μην έχει στην επιφάνεια και στο εσωτερικό της βακτήρια σαλμονέλας και μούχλα.

Ποτέ μην πλένετε μια ξύλινη σανίδα κοπής στο πλυντήριο πιάτων. Η υψηλή θερμοκρασία και η παρατεταμένη έκθεση στο νερό μπορεί να αλλοιώσει την επιφάνεια του ξύλου και στις χαρακιές της επιφάνειας να δημιουργηθεί μούχλα. Ακόμη και οι επαγγελματίες σεφ πλένουν τις σανίδες κοπής στο χέρι. Μετά το πλύσιμο μπορείτε να την απολυμάνετε με ξύδι ή λεμόνι και να την αφήσετε να στεγνώσει πριν την αποθηκεύσετε.

sanida kopis

Πόσο συχνά πρέπει να την καθαρίζετε

Θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά την ξύλινη σανίδα κοπής μετά από κάθε χρήση, ακόμα κι αν την χρησιμοποιείτε μόνο για να κόψετε ένα κομμάτι φρούτου. Επίσης, θα πρέπει να την απολυμαίνετε τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Βέβαια, αν κόψετε ωμό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι δεν αρκεί ένα ξέβγαλμα κάτω από τη βρύση, αλλά θα πρέπει να την πλύνετε πριν συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε για να κόψετε αμέσως μετά λαχανικά ή φρούτα.

Πώς θα καθαρίσετε την ξύλινη σανίδα κοπής

Αρχικά αφαιρέστε τα κομμάτια των τροφών που έχουν εισχωρήσει στις χαρακιές της επιφάνειας κοπής με μια βούρτσα κάτω από το τρεχούμενο νερό.

Αν υπάρχουν λεκέδες και έχει βαφτεί η επιφάνεια, η μαγειρική σόδα μαζί με χυμό λεμονιού θα κάνουν θαύματα. Η πάστα που θα φτιάξετε με τα δύο υλικά θα κάνει την επιφάνεια σαν καινούργια.

Στη συνέχεια, αφήστε για λίγα λεπτά τη σανίδα μέσα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Αμέσως μετά ξεβγάλτε την κάτω από τη βρύση και προχωρήστε στο στέγνωμα με μια πετσέτα κουζίνας.

Μια φορά τον μήνα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα χλωρίνης σε μια λεκάνη και να μουλιάσετε για 2' τη σανίδα κοπής προκειμένου να αφαιρεθεί κάθε ίχνος μούχλας ή βακτηριδίων. Στη συνέχεια πλύντε την επιφάνεια με απορρυπαντικό πιάτων και σκουπίστε προσεκτικά.

sanida

Πώς θα τη διατηρήσετε σαν καινούργια

Το μόνο που χρειάζεστε για την καλή συντήρηση του ξύλου είναι να απλώσετε στην επιφάνειά του φυτικά έλαια όπως το έλαιο καρύδας ή το έλαιο καρυδιού και σπόρων. Μόλις το λάδι εμποτίσει το ξύλο, αφήστε το ξύλο κοπής να στεγνώσει όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, σκουπίστε καλά και τις δύο πλευρές και φυλάξτε την όρθια μέσα σε ένα ντουλάπι χωρίς να έρχεται σε επαφή με άλλα μαγειρικά σκεύη.