ΕΙΔΗΣΕΙΣ

QooL City: To νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι του ΑΠΘ για τα άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Δεκαπέντε εκατομμύρια άνθρωποι με κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή ζουν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στοχεύοντας στην ενίσχυση των δεξιοτήτων ατόμων με νευραναπτυξιακές διαταραχές δημιουργήθηκε -στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου «ID GAMING», με επιστημονικό υπεύθυνο τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, καθηγητή Παναγιώτη Μπαμίδη- ένα νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι σοβαρού σκοπού, το «QooL City».

Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν και να παίξουν το εκπαιδευτικό παιχνίδι «QooL City» μπορούν να επισκεφθούν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 και ώρες 10:30 με 14:30, το φουαγιέ του ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του και των αποτελεσμάτων του έργου «ID GAMING».

Τι είναι το QooL City

Το «QooL City» είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν σε μια κοινή δραστηριότητα, προκειμένου να διασκεδάσουν και να επιτύχουν από κοινού τους στόχους της εκπαίδευσης. Υπάρχει σε επιτραπέζια και σε ψηφιακή έκδοση και εκτυλίσσεται σε μια πόλη όπου μόλις έφτασαν οι παίκτες και θέλουν να την εξερευνήσουν και να την απολαύσουν. Στο παιχνίδι οι παίκτες έχουν πάρει ένα καινούριο σπίτι, που πρέπει να το γεμίσουν με νέα αντικείμενα για να γίνει λειτουργικό και ωραίο. Μπορούν να επιλέξουν έναν χαρακτήρα που θα κινείται στην πόλη και όταν φτάσει σε κάποιο κτίριο, θα ζητείται η εκτέλεση μιας δοκιμασίας. Εφόσον αυτή ολοκληρώνεται με επιτυχία, κερδίζουν ένα αντικείμενο ως ανταμοιβή για το σπίτι τους. Οι παίκτες πρέπει να προσπαθήσουν να μαζέψουν όσο περισσότερα αντικείμενα μπορούν για να ολοκληρώσουν το σπίτι τους.

Η αφήγηση του παιχνιδιού είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των νεαρών ενηλίκων, καθώς και των ενηλίκων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Ο κύριος στόχος του παιχνιδιού είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων αυτών μέσω της εκπαίδευσης γνωστικών λειτουργιών, αλλά και της ενίσχυσης των διαφόρων διαστάσεων της ποιότητας ζωής που εμπλέκονται στην καθημερινή ζωή.

Οι συντελεστές τους έργου αναφέρουν ότι στόχος της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΔΕΑ, είναι «η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις κλινικές/διαγνωστικές προκλήσεις που συναντώνται στα άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, το κλινικό/μαθησιακό προφίλ των ατόμων με ειδική διαταραχή της μάθησης ή/και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές, καθώς και για τις τεχνολογικές προσεγγίσεις και παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για τη συγκεκριμένη ομάδα-στόχο».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο επιστημονικά υπεύθυνος του έργου, καθηγητής Παναγιώτης Μπαμίδης, ο διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Βάιος Νταφούλης, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και ειδική παιδαγωγός, Ελένη Μπόντη, καθώς και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Εργαστήριου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ Νίκη Πανδριά. Αμέσως μετά, θα πραγματοποιηθεί διαδραστική συζήτηση με το κοινό.

Το έργο ID-GAMING Project

Το ευρωπαϊκό Erasmus+ έργο «ID GAMING», διάρκειας 24 μηνών, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές, των φροντιστών τους, καθώς και των επαγγελματιών που απασχολούνται σε συναφείς τομείς, αναφορικά με τη χρήση παιχνιδιών σοβαρού σκοπού. Βασικός στόχος των παιχνιδιών αυτών είναι η βελτίωση των γνωστικών λειτουργιών και κατ' επέκταση της ποιότητας ζωής των συγκεκριμένων ομάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής και των γνωστικών λειτουργιών, εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τις διαστάσεις της ποιότητας ζωής, την επίδραση των γνωστικών λειτουργιών στην ποιότητα ζωής, τα παιχνίδια σοβαρού σκοπού και τον ρόλο των υποστηρικτικών μέσων. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μία συλλογή παιχνιδιών σοβαρού και μη-σοβαρού σκοπού, καθώς και μία ψηφιακή πλατφόρμα που ενσωματώνει όλα τα παραπάνω και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό.

Η ψηφιακή πλατφόρμα εκπαίδευσης που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ID-GAMING Project είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://id-gaming-project.eu/toolkit/el/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω Zoom, από τον σύνδεσμο: https://authgr.zoom.us/j/94246737554?pwd=Y3oyVjFBczZUNUlKSGE2QmswazFuZz09 (Meeting ID: 942 4673 7554 Passcode: 632374)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved