ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λοίμωξη με κορονοϊό: Οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου

Εξετάζοντας προσεκτικά τις επιπτώσεις τις Covid-19 στο μικροβίωμα των ασθενών, το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν μέσα και στο ανθρώπινο σώμα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rutgers διαπίστωσαν ότι η οξεία λοίμωξη διαταράσσει την υγιή ισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο έντερο, ειδικά σε όσους λαμβάνουν αντιβιοτικά.

Λοίμωξη με κορονοϊό: Οι επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου
Bigstock

Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προβιοτικών συμπληρωμάτων για την αποκατάσταση πιθανής ανισορροπίας στα βακτήρια του εντέρου μελλοντικών ασθενών, είπαν οι επιστήμονες.

Οι ερευνητές περιέγραψαν τα πρώτα συμπεράσματα μιας συνεχιζόμενης μελέτης που εξέταζε το μικροβίωμα ασθενών και εθελοντών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Robert Wood Johnson στο New Brunswick. Η μελέτη, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2020, δηλαδή τις πρώτες μέρες της πανδημίας, σχεδιάστηκε επειδή πολλοί πάσχοντες από Covid-19 παραπονέθηκαν για γαστρεντερικά προβλήματα, τόσο κατά την οξεία φάση της ασθένειάς τους όσο και κατά την ανάρρωσή τους.

«Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει εξετάζοντας δείγματα που θα μας έδιναν μια ένδειξη για την κατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου στους ανθρώπους», δήλωσε ο Martin Blaser, διευθυντής του Κέντρου Βιοτεχνολογίας και Ιατρικής (CABM) στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέας της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι, ενώ υπήρχαν διαφορές μεταξύ των ατόμων που είχαν νοσήσει με Covid-19 και εκείνων που δεν είχαν αρρωστήσει, η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε σε αυτούς που είχαν πάρει αντιβιοτικά».

Στις αρχές της πανδημίας, πριν από την εισαγωγή εμβολίων και άλλων αντιικών φαρμάκων, ήταν κοινή πρακτική η θεραπεία ασθενών με Covid-19 με έναν κύκλο αντιβιοτικών για να στοχεύσουμε πιθανές δευτερογενείς λοιμώξεις, δήλωσε ο Blaser, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής ιατρικής και παθολογίας και εργαστηριακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson.

Οι άνθρωποι μεταφέρουν μεγάλους και ποικίλους πληθυσμούς μικροβίων, είπε ο Blaser. Αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν στον πεπτικό σωλήνα, στο δέρμα και σε άλλα όργανα, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να βρίσκεται στο παχύ έντερο.

Επιστήμονες όπως ο Blaser έχουν δείξει τις τελευταίες δεκαετίες ότι το μικροβίωμα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία, αλληλεπιδρώντας με τον μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το μικροβίωμα έχει πολλές διαφορετικές λειτουργίες. «Το ένα είναι η προστασία του ανθρώπινου σώματος από εισβολείς παθογόνων, είτε είναι βακτήρια είτε ιοί είτε μύκητες», είπε ο Blaser.

Τα προβλήματα υγείας συχνά προκύπτουν όταν διαταράσσεται η ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και παθογόνων μικροβίων, μια κατάσταση γνωστή ως δυσβίωση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν μικροβιώματα, μετρώντας πληθυσμούς μικροοργανισμών σε δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν από 60 άτομα. Η ομάδα μελέτης αποτελούνταν από 20 ασθενείς με Covid-19, 20 υγιείς δότες και 20 άτομα που ανάρρωσαν από τον Covid-19. Βρήκαν σημαντικές διαφορές στον πληθυσμό των 55 διαφορετικών ειδών βακτηρίων όταν συνέκριναν τα μικροβιώματα των μολυσμένων ασθενών με τους υγιείς και τους ασθενείς που είχαν αναρρώσει.

«Η περαιτέρω διερεύνηση των ασθενών θα ενισχύσει την κατανόηση του ρόλου του μικροβιώματος του εντέρου στην εξέλιξη και την ανάρρωση από Covid», δήλωσε ο Blaser. «Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό μικροβιακών στόχων και προβιοτικών συμπληρωμάτων για τη βελτίωση της θεραπείας για την Covid-19».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Biomedicine.