ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πιπέρι: Η ουσία του που δρα ενάντια στον κορονοϊό

Μια ουσία που περιέχεται σε μια ινδική ποικιλία πιπεριού, μπορεί να αποτελέσει τη βάση αποτελεσματικής θεραπείας ενάντια σε διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Πιπέρι: Η ουσία του που δρα ενάντια στον κορονοϊό

Ο Δρ. Γκονσάλο Μπερνάντες από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής João Lobo Antunes στην Πορτογαλία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν συγκεκριμένα ότι η ουσία PL (piperlongumine) η οποία εξάγεται από το «μακροπίπερο» (Piper longum, Πέπερι το μακρό), έχει ισχυρή αντι-ιική δράση ενάντια στον SARS-CoV-2 στα ποντίκια.

«Ανακαλύψαμε ότι η PL επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων σε μοντέλο ποντικού που μιμείται τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2» σημείωσε ο καθηγητής Μπερνάρντες και πρόσθεσε: «Η ουσία αυτή η οποία είχε στο παρελθόν μελετηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου δρα προκαλώντας μια απόκριση στρες στα κύτταρα του ξενιστή. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι αυτή η απόκριση προκαλείται επιλεκτικά στα μολυσμένα με τον ιό κύτταρα. Και αυτό έχει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς η PL δρα στα κύτταρα που μολύνονται από τον ιό και όχι στον ίδιο τον ιό, γεγονός που την καθιστά πιθανή αντι-ιική θεραπεία με ευρύ φάσμα δράσης, η οποία θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του ιού που θα αναδυθούν, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς».

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία με PL σε ποντίκια που είχαν μολυνθεί με τις παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον. Όπως προέκυψε, η θεραπεία ήταν αποτελεσματική στη μείωση του ιικού φορτίου ενάντια και στις τρεις παραλλαγές του SARS-CoV-2.

H PL χορηγήθηκε μέσω της ρινικής οδού, η οποία αποτελεί καλύτερη οδό χορήγησης της θεραπείας, καθώς ο ρινικός βλεννογόνος είναι συχνά το πρώτο σημείο από το οποίο εισέρχεται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η ρινική χορήγηση της PL δεν είναι τοξική και ότι η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στα ποντίκια σε σύγκριση με το Plitidepsin, που έχει φανεί ότι είναι ισχυρό αντι-ιικό το οποίο δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους, σύμφωνα με τον Κονγκ Τανγκ, πρώτο συγγραφέα της μελέτης.

Ο Δρ. Τανγκ πρόσθεσε ότι η PL φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή υποψήφια θεραπεία ενάντια στις μελλοντικές παραλλαγές του SARS-CoV-2, ακόμη και ενάντια σε άλλους ιούς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό ACS Central Science.