ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΙΣ και ΙΣΑ δεν θα συμμετάσχουν στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις του ΕΟΠΠΥ, που προγραμματίζονται με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

ΠΙΣ και ΙΣΑ δεν θα συμμετάσχουν στον εορτασμό για τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ

Επίσης, το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ καλεί τους εργαστηριακούς και κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς και εκπροσώπους των πολυϊατρείων σε συγκέντρωση έξω από το Πολεμικό Μουσείο, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 09:30, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στον εορτασμό του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι η εκδήλωση γίνεται με χρήματα των παρόχων, τα οποία παρακρατά η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebates).

«Η αγανάκτηση όλων μας μετά και την 11ετή αδιάκοπη περικοπή των δεδουλευμένων μας από τον ΕΟΠΥΥ είναι δεδομένη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συντονιστικού Οργάνου.

«Με το cιclawback και το rebαte στα ύψη είναι εκτός τόπου και χρόνου εορταστικές εκδηλώσεις από τον Οργανισμό, που όφειλε να κάνει αιματηρή οικονομία για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των παρόχων», τονίζει ο ΠΙΣ.

Ο ΙΣΑ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι «οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρά το γεγονός ότι στηρίζουν το σύστημα υγείας, αδυνατούν να επιβιώσουν οικονομικά και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο εξαιτίας της πολιτικής του ΕΟΠΥΥ». Ο Σύλλογος εκφράζει τη στήριξή του σε κάθε ενέργεια των κλινικοεργαστηριακών, εργαστηριακών ιατρών και πολυιατρείων «που εύλογα διαμαρτύρονται» και ζητά να καταργηθεί «το άδικο μέτρο του clawback και του rebate και να στηριχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς όφελος του ασθενή και της δημόσιας υγείας».

Το ήδη τεταμένο κλίμα πυροδότησε και ανακοίνωση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ, Θ. Καρποδίνη: «Ο Οργανισμός, μετά από 10 χρόνια προσφοράς προς όλους τους πολίτες, γυρίζει σελίδα ακολουθώντας την πορεία της χώρας που βγαίνει στο ξέφωτο ισχυρή, μετά από πολλά χρόνια δύσκολης πορείας, περίοδο κατά την οποία ο Οργανισμός στάθηκε δυνατός παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε, στο πλευρό κάθε συνανθρώπου μας που είχε ανάγκη. Αυτή η γιορτή σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας των εργαζόμενων του Οργανισμού και των 22.000 συμβεβλημένων παρόχων υγείας, με τους οποίους παρά τις δυσκολίες υπήρξε αγαστή συνεργασία έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο. Αυτή, λοιπόν, η επετειακή εκδήλωση σημαίνει πολλά και σημαντικά για εμάς που έπρεπε να μας ενώνουν όλους κι όχι να μας χωρίζουν. Ουδείς όμως πιο αχάριστος εκ του ευεργετηθέντος!».

Έντονη ήταν η αντίδραση των γιατρών, με τον ΠΙΣ να αναφέρει ότι «η σημερινή διοίκηση του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί και εκφράζεται απαξιωτικά για τους ιατρούς, τους οποίους θεωρεί περίπου "αναγκαίο κακό". Θεώρηση που αντανακλά στις δηλώσεις και τις ενέργειές της. Είναι αναγκαία η επέμβαση των πολιτικά προϊσταμένων της».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταδικάζει «τις απαξιωτικές δηλώσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες ιατρούς, τα εργαστήρια και τα πολυϊατρεία» και ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού.