ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόωρα μωρά: Τα οφέλη του θηλασμού για τον εγκέφαλό τους

Είναι γνωστό ότι το μητρικό γάλα παρέχει στο μωρό πολύτιμα αντισώματα που θωρακίζουν την άμυνά του.

Πρόωρα μωρά: Τα οφέλη του θηλασμού για τον εγκέφαλό τους

Τα αντισώματα αυτά είναι πολύ σημαντικά κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους, όταν ο οργανισμός του αρχίζει να δημιουργεί τα δικά του αντισώματα ενάντια στους παθογόνους εισβολείς (μικρόβια, ιούς κτλ.), τόσο κατά την περίοδο του θηλασμού, όσο και μακροπρόθεσμα.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερο συχνά αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, όσο περισσότερο μητρικό γάλα δίνεται στα πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών, τόσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο της ανάπτυξης του εγκεφάλου του.

Ο εγκεφαλικός φλοιός, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι επιφορτισμένο με τη μάθηση και τη σκέψη, είναι συνήθως ανεπαρκώς ανεπτυγμένος στα πρόωρα μωρά.

Στα πρόωρα μωρά που έπιναν όμως άφθονο μητρικό γάλα, η ανάπτυξή του ήταν ίδια με εκείνη των τελειόμηνων μωρών, διαπίστωσαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Υπολογίζεται ότι ένα στα δεκαπέντε παιδιά γεννιέται πρόωρα, δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης. Όσο πιο πρόωρα έχει γεννηθεί ένα μωρό και όσο πιο χαμηλό βάρος γέννησης έχει, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος θνητότητας, επιπλοκών και προβλημάτων. Παγκοσμίως, η προωρότητα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και αναπηρίας μεταξύ των νεογέννητων μωρών.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μητρικό γάλα παρέχει οφέλη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την ωρίμανση του εγκεφαλικού ιστού, συμβάλλοντας στη μείωση των προβλημάτων που σχετίζονται με την προωρότητα.

Οι ερευνητές έκαναν τομογραφίες σε 212 εγκεφάλους μωρών που συμμετείχαν στη μελέτη Theirworld Edinburgh Birth Cohort, η οποία παρακολουθεί την πορεία των πρόωρων μωρών από την γέννηση στην ενηλικίωσή τους.

Ανέλυσαν δεδομένα για 135 μωρά που γεννήθηκαν πριν από τις 32 εβδομάδες κύησης και 77 τελειόμηνα. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διατροφής των πρόωρων μωρών κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στην εντατική.

Οι τομογραφίες εγκεφάλου έδειξαν ότι τα μωρά που κατανάλωναν περισσότερο μητρικό γάλα –είτε από τη μητέρα τους είτε από δότρια- είχαν πιο ώριμο εγκεφαλικό φλοιό, παρόμοιο με εκείνο των τελειόμηνων μωρών, σε σύγκριση με εκείνα που έπιναν λιγότερο.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου τις εβδομάδες μετά τον τοκετό βελτιώνεται σε πρόωρα μωρά που λαμβάνουν περισσότερο μητρικό γάλα. Οι μητέρες των πρόωρων μωρών θα πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να τροφοδοτούν με μητρικό γάλα το μωρό τους που βρίσκεται σε μονάδα νοσηλείας, καθώς έτσι το βοηθούν να αναπτυχθεί υγιώς ο εγκέφαλός του», λέει η Δρ. Gemma Sullivan κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Neurology.