ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει την αποβολή εμβρύου

Μια αποβολή είναι ένα τραγικό συμβάν και συχνά εκδηλώνεται χωρίς να υπάρχει αιτία.

Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει την αποβολή εμβρύου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι βρήκαν ένα νέο τρόπο που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία για να προβλέψουν ποιες εγκυμοσύνες είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποβολή και ποιες όχι.

Η χρήση τρισδιάστατης υπερηχογραφίας με τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας μπορεί να δημιουργήσει ένα ολόγραμμα του αναπτυσσόμενου εμβρύου για να διαπιστωθεί εάν ωριμάζει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό διαφέρει από τη μέτρηση του μεγέθους του εμβρύου, η οποία είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τα έμβρυα σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτυχθούν από τις εγκυμοσύνες που οδηγούν σε γεννήσεις ζωντανών μωρών, εξήγησε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Melek Rousian, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Η μελέτη δεν παρέχει ενδείξεις για την πιθανή αιτία μιας αποβολής, αλλά η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό κυήσεων που είναι επιρρεπείς σε αποβολή ή/και να καθησυχάσει τους μελλοντικούς γονείς.

«Τα ζευγάρια που βίωσαν αποβολές μπορεί να είναι πολύ ανήσυχα για την κατάσταση του εμβρύου», είπε η Rousian. «Αν μπορούσαμε να δείξουμε ότι η ανάπτυξη του εμβρύου τους είναι φυσιολογική σε αυτά τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, θα μπορούσαμε να τους καθησυχάσουμε».

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάπτυξη εμβρύων με τρισδιάστατη υπερηχογραφία και τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας 644 εγκύων 7-10 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν επί ένα χρόνο μετά τον τοκετό.

Από αυτές, 33 εγκυμοσύνες κατέληξαν σε αποβολή. Η ανάπτυξη του εμβρύου υπολογίζεται με βάση την κλίμακα Carnegie -από το 1 έως το 23- με βάση τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά κατά τις πρώτες 10 εβδομάδες της κύησης.

Τα έμβρυα κυήσεων που κατέληξαν σε αποβολή χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες περισσότερο για να φτάσουν στο τελικό στάδιο Carnegie από εκείνα που εξελίχθηκαν σε υγιή μωρά, έδειξε η μελέτη.

Όσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα έμβρυο, τόσο πιο πιθανό είναι να προκληθεί αποβολή, έδειξε η μελέτη.

Οι εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε αποβολή συνδέθηκαν επίσης με μικρότερο μήκος εμβρύου από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το κάτω μέρος των γλουτών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε γενετικές εξετάσεις μετά τις αποβολές, επομένως δεν γνώριζαν εάν τα έμβρυα είχαν γενετικές ανωμαλίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αποβολή.

Αν και η νέα μελέτη δεν βοηθά στην κατανόηση των αιτίων των αποβολών, τα ευρήματα μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον κίνδυνο αποβολής νωρίτερα,.

«Πολλές αποβολές οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο», δήλωσε η Δρ. Ashley Wiltshire, ειδικός αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας και υπογονιμότητας στο Κέντρο Γονιμότητας του Πανεπιστημίου Columbia στη Νέα Υόρκη. «Δεδομένου ότι οι γενετικές δοκιμές δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη, είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η συσχέτιση της γενετικής κατάστασης με τα ευρήματα σχετικά με την ανάπτυξη των εμβρύων».

Συνιστά στις γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών να κάνουν πρώιμους και επαναλαμβανόμενους υπερήχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι ακόμα κι αν το έμβρυο παρακολουθείται, δεν σημαίνει ότι μια αποβολή είναι αναπόφευκτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Human Reproduction.