ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος μαστού: Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόβλεψη

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στις ΗΠΑ, η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα) και η κύρια αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 45 έως 55 ετών.

Καρκίνος μαστού: Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόβλεψη

Όταν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, υπάρχουν πολλές πιθανότητες θεραπείας.

Οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 35% τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Αυτό οφείλεται τόσο στον προσυμπτωματικό έλεγχο όσο και στην έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία.

Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο στην ιατρική και ειδικά στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού.

Έρευνα του Kaiser Permanente Northern California, έδειξε ότι οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης ήταν καλύτεροι έναντι του συμβατικού μοντέλου κλινικού κινδύνου για την πρόβλεψη του πενταετούς κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όπως επισημαίνει ο Δρ. Vignesh A. Arasu, από το Kaiser Permanente Northern California, οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη δίνουν τη δυνατότητα να αποκτηθούν εκατοντάδες έως χιλιάδες επιπλέον στοιχεία μαστογραφιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν χιλιάδες μαστογραφίες και σκορ κινδύνου για καρκίνο μαστού σε διάστημα πέντε ετών που δημιουργήθηκαν από 5 αλγόριθμους.

Και οι 5 αλγόριθμοι είχαν καλύτερη επίδοση από το συμβατικό μοντέλο κλινικού κινδύνου για την πρόβλεψη του κινδύνου για καρκίνο μαστού έως πέντε χρόνια. Η ισχυρή επίδοση όσον αφορά την πρόγνωση σε διάστημα πέντε ετών υποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει καρκίνους που έχουν διαφύγει του εντοπισμού και στοιχείων μαστικού ιστού και βοηθούν στην πρόγνωση μελλοντικής ανάπτυξης καρκίνου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντικό όπλο όσον αφορά τη συμβολή του στον εντοπισμό του μελλοντικού κινδύνου, το οποίο μάλιστα δημιουργείται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στη χορήγηση εξατομικευμένης, ιατρικής ακριβείας.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Radiology.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ