ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη - Αιμοδοσία στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Με κεντρικό μήνυμα «Ζούμε επειδή ΕΣΥ προσφέρεις - Δώσε αίμα, δώσε πλάσμα, μοιράσου τη ζωή, μοιράσου συχνά», γιορτάζεται φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, όπως έχει καθιερωθεί η 14η Ιουνίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη - Αιμοδοσία στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Φέτος επικεντρώνεται, κυρίως, στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για τακτική προσφορά αίματος και πλάσματος. Αυτό το μήνυμα δημιουργήθηκε για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος στη δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας για τους ευάλωτους συνανθρώπους μας και παράλληλα να αναδείξει και να αποτυπώσει το αίσθημα ευθύνης και ανθρωπισμού, που διακατέχει τον εθελοντή αιμοδότη ως μία συνειδητή έκφραση αλληλεγγύης.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), θέλοντας να ευχαριστήσει όλους τους ανώνυμους εθελοντές αιμοδότες, που στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας, διοργανώνει μία ιδιαίτερη αιμοδοσία, με υψηλό συμβολισμό, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, την Τετάρτη 14 Ιουνίου (από τις 09:00 έωα τις 17:00, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Στην αιμοδοσία θα συμμετάσχουν μέλη της Προεδρίας της Δημοκρατίας και πολίτες εθελοντές αιμοδότες σε μία πρωτοβουλία, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει την κοινή συστράτευση ανθρώπων που υπηρετούν κοινές ανθρωπιστικές αξίες μέσα από τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δράσεις που προάγουν την κοινωνική συνοχή.

Στην εκδήλωση το «παρών» θα δώσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Ε.ΚΕ.Α., ενώ αναμένεται να παρευρεθούν οι διευθυντές των Υπηρεσιών Αιμοδοσίας των νοσοκομείων της Αττικής ως μία ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς τους για επίτευξη επάρκειας αίματος, ιδιαίτερα κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας του SARS-CoV-2, όπου τα αποθέματα αίματος δοκιμάστηκαν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Για ραντεβού μπορεί κανείς να επικοινωνεί στα τηλέφωνα 213 2146716 και 213 2146726 (8/6-10/6, από τις 09:00 έως τις 15:00).

Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:

- Να είναι 18-65 ετών.

- Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία.

- Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον πέντε ώρες.

- Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στον γιατρό της αιμοδοσίας.

- Εάν έχει κάνει τατουάζ να έχουν παρέλθει τέσσερις μήνες.